Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Overvloed aan dadels, meloenen en gedroogd fruit op Iraanse versmarkt

De bazaar van Tabriz: eeuwenoud, exotisch handelscentrumDe bazaar van de Iraanse stad Tabriz behoort tot de oudste in zijn soort ter wereld. Niet voor niets staat deze Oosterse markt sinds 2010 op de Unesco werelderfgoedlijst en sindsdien vinden er regelmatig renovaties plaats. Het volledige complex - waarvan sommige delen dateren uit de 16e eeuw - is ca. 1,5 kilometer lang en heeft een totale oppervlakte van omstreeks 300 ha. Naast onder meer een tapijt-, sieraden- en specerijensectie telt de centraal gelegen bazaar ook een omvangrijke versmarkt.


Een van de vele dadelstands op de bazaar


Veelzijdige meloenenhandel
Het grotendeels overdekte terrein telt veelal specialistische groot- en kleinhandelsbedrijfjes. Door de diversiteit van het Iraanse landschap en de beperkte handelsbetrekkingen met het buitenland herbergt de bazaar vrijwel uitsluitend producten van eigen bodem. Onder meer (water)meloenen en dadels worden in grote hoeveelheden en sterk varierende kwaliteit aangeboden, en niet alleen de (in Europa) bekende soorten. Een varieteit die gretig aftrek vindt bij lokale consumenten is de ovale watermeloen Henduneh, maar ook de langwerpige, geelkleurige meloenen worden veelvuldig verkocht.
Dadels en gedroogd fruit
Daarnaast zijn dadels en gedroogd fruit het uithangbord van de Iraanse vershandel. Deze zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar: van de klassieke Medjoul-dadels tot de gedroogde Zahedi-vijgen. Een wat exclusievere dadelvarieteit die zelfs hier in Noordwest-Iran grif verhandeld wordt is de Bam-dadel uit de zuidelijke teeltgebieden. Deze soort wordt ook geexporteerd naar het buitenland, zij het echter vooralsnog in geringe volumes, zo vertelt een lokale handelaar. Een product dat men tijdens de zomermaanden ook in grote volumes aantreft zijn (gedroogde) abrikozen en pruimen, evenals pistache-noten die in de regio rond Teheran grootschalig geproduceerd worden. 


Gepelde knoflook behoort eveneens tot de hardlopers op de bazaar


Watermeloenen behoren qua consumptie en teeltvolumes tot de belangrijkste AGF-producten van Iran

Kleinvallend fruit
Ook vermeldenswaardig zijn de Iraanse kersen (Zoghâlakhte) en druiven (angoor) die in diverse regio"s geteeld worden. In tegenstelling tot de voornamelijk grote vruchten in (West-)Europa wordt de Iraanse handel gedomineerd door opvallend klein fruit. Met name de druiven hebben een omvang van een gemiddelde rode dan wel blauwe bes: zowel de blauwe als witte druif is echter zeer zoet van smaak en in dat opzicht vergelijkbaar met de Europese druif. De kersen worden door veel Iraniers daarentegen niet alleen voor directe consumptie gebruikt, maar ook voor het maken van siroop en gelei.

Publicatiedatum: 20-7-2018
Auteur: Hugo Huijbers
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: