Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Droogte in Californië stimulans voor Keniaanse avocadosector

De komende weken kunnen Keniaanse avocadotelers profiteren van de teleurstellende avocado-oogst in Californië. De kleine volumes zijn deels te wijten aan de extreme hitte van vorige zomer, toen de avocado's die nu geplukt worden nog aan het rijpen waren. 

De hitte volgde op een langdurige periode van droogte die voor schade aan de sector zorgde. Toen het in de wintermaanden eindelijk ging regenen was het al te laat. De laatste jaren zijn Keniaanse koffietelers omgeschakeld naar de avocadoteelt vanwege de sterk groeiende vraag naar deze fruitsoort op de internationale markt. Kenia zet jaarlijks alleen al in het Verenigd Koninkrijk ter waarde van zo'n €210 miljoen aan avocado's af. Deskundigen waarschuwen echter voor het gevaar dat telers te afhankelijk worden van avocado's omdat er nu al sprake is van groeiende ethische bezwaren onder bewuste consumenten met betrekking tot het kopen van avocado's uit ontwikkelingslanden. 

Deze bezwaren worden gevoed door de zorgen omtrent de vele kilometers die het fruit door de lucht af moet leggen en de milieukosten maar ook door het feit dat avocado's onbetaalbaar voor lokale consumenten dreigen te worden. Kenia is vandaag de dag de zesde grootste avocado-exporteur ter wereld maar had in januari van dit jaar korte tijd te maken met een exportverbod omdat de aanvoer in het land in gevaar kwam. De laatste jaren is de populariteit van de avocado gegroeid omdat consumenten wereldwijd zich in toenemende mate bewust worden van de vele gezonde eigenschappen van deze fruitsoort. 

Desondanks schrijft allafrica.com dat belanghebbenden Keniaanse telers waarschuwen hun koffiestruiken niet overhaast te vervangen door avocadobomen. Het duurt namelijk zo'n drie jaar tot de bomen vruchten dragen en nog eens twee jaar tot ze volledig volgroeid zijn. Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018