Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ierland: hoge aardappelprijzen door 50% kleinere oogst

De aardappelprijs "zal dit jaar aanzienlijk hoger zijn", aldus de mede-oprichter van Country Crest, Michael Hoey. Hoey ziet dat als een gevolg van het moeilijke jaar - wat heeft geleid tot een slechte aardappeloogst. Hij gelooft dat "aardappelen de grens van 500 euro/ton gaan overschrijden".

Volgens het Domestic Potato Market Report van de IFA (Irish Farmers Association) van dinsdag 10 juli kost een kist met Rooster aardappelen momenteel gemiddeld 260 euro.

Hoewel de oogst vorig jaar drastisch is gedaald, benadrukte Hoey: "Hoge prijzen zijn niet ideaal, want wanneer de prijs van aardappelen hoog is, gaat de klant gewoon op zoek naar iets anders." Hij legde uit dat hoewel "het goed gaat" met geïrrigeerde gewassen, slechts een klein deel van de totale gewassen wordt geïrrigeerd.

De mede-eigenaar van de in Dublin gevestigde onderneming uitte zijn bezorgdheid over het feit dat de onderste bladeren beginnen te verwelken door gebrek aan water en legde uit dat normaal gesproken "de rijen dicht staan" in dit stadium.

Hoey verklaarde ten slotte dat de aardappelopbrengst "zeker zal dalen", maar hij voegde eraan toe dat pas rond 15 augustus een goede indicatie over hoe het gewas gaat oogsten kan worden gemaakt.

Twee weken regen nodig
Philip Meade jr., commercieel directeur bij Meade Potato Company, deelt Hoey's zorgen dat gewassen enorme stress hebben ​​door gebrek aan water. Volgens hem zouden er twee weken regen nodig zijn om volledig aan de waterbehoefte van de gewassen te voldoen. Hij benadrukte dat irrigatie een 'enorme kostenpost' is en dat het alleen maar wordt gebruikt om het gewas te redden. Hij voegde eraan toe dat de droge juni mogelijk schurft op de aardappelen kan veroorzaken; maar hij zei dat het droge weer zou moeten leiden tot betere kwaliteit.

Tot op heden is Meade Potato Company - gevestigd in de buurt van Navan, Co. Meath - nog niet begonnen met het oogsten van de gewassen dit jaar. De gewassen worden echter dagelijks gecontroleerd en verwacht wordt dat de oogst binnen tien dagen begint.

Meade zei ten slotte: "Omstandigheden zoals deze zijn sinds 1976 niet meer waargenomen." Hij stelde dat de aardappelen, wortelen en uien het allemaal moeilijk hebben, maar sprak ook de hoop uit dat het seizoen nog zou kunnen veranderen.

Publicatiedatum: