Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grote retailers steunen lokaal product

Zuid-Afrikaanse gember kan concurreren met Chinese import

Zuid-Afrikaanse gember wordt van mei tot november geoogst. Sommige telers kiezen ervoor de knollen tot aan het einde van het seizoen in de grond te laten (totdat de periode van zomerregens aanbreekt) omdat de prijzen dan doorgaans stijgen. Het belangrijkste teeltgebied bevindt zich rondom Hazyview en Kiepersol in de provincie Mpumalanga, waar gember soms ook gebruikt wordt als tussengewas in jonge macadamiaboomgaarden. 

Momenteel brengt mooie eerste klasse lokale gember prijzen van €2,26 tot €2,58 per kilo op, terwijl afsnijdsels verkocht worden voor €0,96 tot €1,29 per kilo. De exportmarkt voor Zuid-Afrikaanse gember is jaren geleden al gekrompen onder invloed van de Chinese gembersector en buiten het seizoen, van november tot februari, worden de voorraden aangevuld met gember uit China. 

Over het kwaliteitsverschil tussen lokaal geteelde en Chinese gember lopen de meningen nogal uiteen. Eén marktagent noemt Chinese gember 'voortreffelijk'. "De kwaliteit is veel beter. Het is ongelofelijk, net bruin goud. Het is echt het neusje van de zalm." Volgens hem bevat Chinese gember meer vruchtvlees en is de schil veel dunner dan die van lokale gember. "Tien kilo lokale gember levert je vijf kilo vruchtvlees en vijf kilo schil op, terwijl tien kilo Chinese gember negen kilo vruchtvlees oplevert."

Echter is niet iedereen het hiermee eens. Een andere marktagent van de gemeentelijke markt in Johannesburg vertelt: "In deze periode van het jaar is de lokale gember beter dan geïmporteerde en voor beide betaal je hetzelfde, namelijk rond de €2,58 per kilo. Ik heb kopers die nu liever lokale gember inkopen dan geïmporteerde." Hij voegt er aan toe dat de kwaliteit van de lokale gember dit jaar erg goed is. 

Op de markt in Durban vertelt Sumaya Razak van Wenpro dat Zuid-Afrikaanse gember kan concurreren met importgember zolang het product maar van goede kwaliteit en schoon is en zo snel mogelijk vermarkt wordt. 

"We vragen telers om ons wekelijks verse volumes te sturen omdat mensen nu eenmaal met hun ogen kopen. De gember die we uit Hazyview krijgen is zeer schoon. Elders in het land is de gember soms droog en zanderig of rood verkleurd door aarde. De bodem en het klimaat in Hazyview zijn echter bij uitstek geschikt voor de gemberteelt."

Grote retailer: "Wij kopen 95% van onze gember lokaal in"
Retailers verkopen lokale gember, zelfs gedurende de importperiode van november tot mei, omdat sommigen ook dan de voorkeur aan Zuid-Afrikaans product geven (in het zuiden van KwaZulu Natal kan buiten het seizoen gember geteeld worden).

"We willen geen gember importeren en doen er alles aan om dit te voorkomen omdat het duurder is en er in dollars gehandeld wordt. Bovendien moet Chinees product negen van de tien keer ook nog bestraald worden. We kopen 95% van onze gember lokaal in en vers is de kwaliteit ervan vergelijkbaar met die van Chinese gember," vertelt het hoofd van de inkoopafdeling van een grote retailketen. Een andere retailer houdt er dezelfde ideeën op na en verkoopt uitsluitend in Zuid-Afrika geteelde gember. 

Er wordt ook op kleine schaal kurkuma geteeld, een gewas dat naar verluidt eenvoudiger te telen is dan gember, maar waarnaar vooralsnog minder vraag is. Op sommige lokale markten wordt verse kurkuma verkocht. Het product wordt uitgestald in gesloten vitrines om diefstal te voorkomen. De consument beschouwt kurkuma over het algemeen echter vooral nog als een gezondheids- in plaats van een voedingsproduct. 



Publicatiedatum: