Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje: oogst Orri-mandarijnen verdubbeld

Spaanse telers van de Orri mandarijnen hebben in het seizoen van 2018 ongeveer 52.000 ton aan mandarijnen op de markt gezet. In dit derde seizoen voor de Orri-telers werd een opbrengst behaald die twee keer zo groot was als het volume van 26.000 ton in het jaar ervoor. Dit is een gevolg van een vrijwillige regularisatie, die is uitgevoerd door TEO. TEO is de belangrijkste licentiehouder voor Orri-mandarijnen in Spanje en Portugal. Ook is de Orri wederom de mandarijn met de beste prijzen op de markt geworden. De prijs bij telers komt gemiddeld neer op €1 per kg.Per provincie wordt 27,85% van de totale omzet van Orri-mandarijnen gegenereerd door Huelva, 22,95% door Valencia, 15,95% door Murcia, 13,85% door Castellon, 8,7% door Almeria, 5,8% door Alicante en 4,9% door Sevilla.

De Orri-mandarijn onderscheidt zich met name van andere mandarijnen met hoe makkelijk deze te pellen is, het lagere aantal zaden in het fruit en de organoleptische kwaliteiten van deze mandarijn. De Orri bevat een hoger suikergehalte, wat het fruit zijn karakteristieke zoete smaak geeft. Ook heeft de Orri een zeer sterke schil en een intense oranje kleur. Door de schil is de Orri-mandarijn langer houdbaar. Ook zorgt dit voor een erg lange oogstperiode. Door de uitstekende houdbaarheid zijn Orri-mandarijnen het mandarijnenras met het langste seizoen op de markt. Dit seizoen loopt van december tot en met mei.

De Orri Running Committee (ORC) is een organisatie van meer 480 Orri-telers. De ORC verwacht dat de huidige opmars ook in het volgende seizoen aan zal houden. De opbrengst van dat seizoen wordt geraamd op meer dan 60 miljoen kilo.Inspecties in Spanje, Frankrijk en het VK
Tijdens het huidige seizoen werden regelmatig inspecties uitgevoerd binnen het framewerk van de promotie-acties van het ORC. De inspecties hadden als doel om de waarde van de Orri-mandarijnen te behoeden om consumenten te beschermen tegen fraude. Er is onder andere gekeken naar zes belangrijke locaties van de groothandelssector van Spanje. Ook werden grote winkels geïnspecteerd in Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 20 verkooplocaties zijn op deze manier onderzocht.

Tijdens de inspecties werd gekeken naar mogelijke fouten met betrekking tot de labels. Ook werd het fruit getraceerd om te achterhalen of het van een locatie afkomstig was die wettelijk is toegestaan. Verder werd door middel van moleculaire markers gekeken of het betreffende product daadwerkelijk een Orri-mandarijn was.

Volgens het ORC hebben deze inspecties als doel om ervoor te zorgen dat andere mandarijnen niet incorrect als Orri-mandarijnen op de markt belanden. Dit zou niet alleen neerkomen op fraude voor de consument. Het zou ook verwarring creëren, waardoor het Orri-ras niet meer wordt geassocieerd met de onderscheidende eigenschappen van deze mandarijnensoort.

De inspecties hebben de mogelijke afzet onthuld van ongeveer 400 ton aan Orri-mandarijnen die van illegale plantages afkomstig zijn. Er zijn inmiddels al juridische stappen tegen deze plantages ondernomen. Volgens het ORC concurreren deze mandarijnen op de markt met een voordeel dat wordt behaald door de wet te overtreden. De telers van deze mandarijnen hebben immers niet de extra kosten betaald, die bij de licentie van Orri-mandarijnen komen kijken. Dit is in het nadeel van de telers die wel voor een licentie betalen. 

Het ORC gaat in de komende seizoenen verder met deze inspecties. Ook biedt de organisatie zijn samenwerking en advies aan bij alle bedrijven die in de leveringsketen actief zijn. Het doel hiervan is om de kennis over de Orri-mandarijn te verbeteren, zodat deze fruitsoort op basis van zijn unieke eigenschappen beter kan worden herkend.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018