Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuwe GMO-regeling

Telersvereniging kan teler te hulp schieten bij inkomensdaling

Op 11 juli zijn door minister Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de Staatscourant de regels ten aanzien van de Nederlandse uitvoering van de Europese gemeenschappelijke marktordening (GMO) groenten en fruit gepubliceerd. Uit het document blijkt dat telers bij forse inkomensdalingen kunnen rekenen op tijdelijke inkomenssteun uit een 'onderling fonds' vanuit Europese telersverenigingen. Bij een inkomensdaling van meer dan 20% wordt het verlies voor maximaal 70% gecompenseerd door een telersvereniging. Ook zijn de mogelijkheden voor oogstverzekeringen voor telers ruimer geworden, zodat telers hun gewas beter kunnen verzekeren.

In 2016 is een nieuwe Nationale Strategie vastgesteld die de kaders biedt voor de uitvoering van de GMO groenten en fruit in Nederland. In de nieuwe Nationale Strategie zijn de strategische doelen, de algemene eisen aan de operationele programma's en de subsidiabele activiteiten vastgelegd. Gebleken is echter dat een aantal van de algemene eisen aan de operationele programma's voor producentenorganisaties onvoldoende duidelijk of moeilijk uitvoerbaar zijn. De betrokken eisen zijn daarom verduidelijkt en vereenvoudigd. Ook is een aantal aanpassingen in de subsidiabele activiteiten aangebracht ten gunste van de producentenorganisaties. Daarnaast wordt het huidige nationaal milieukader waarmee invulling wordt gegeven aan het strategische doel verduurzaming vervangen met ingang van 1 januari 2019. Tenslotte is de regeling aangepast aan de recente wijzigingen in de Europese regelgeving.

Gelet op het groot aantal wijzigingen en met het oog op het feit dat alle nog lopende operationele programma's op 31 december 2018 zullen zijn beëindigd, is ervoor gekozen een nieuwe nationale regeling vast te stellen. Zo wordt duidelijk tot uiting gebracht dat op elk operationeel programma dat in 2018 of daarna wordt ingediend dezelfde regels van toepassing zijn. Onderhavige regeling strekt daarom tevens tot intrekking van de Regeling uitvoering GMO groenten en fruit 2017.

Bekijk hier de volledige regeling.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


wanneer gaan we nou eindelijk eens stoppen met de marktverstorende subsidie GMO? meer mogelijkheden om te verzekeren of bijdrage in de kosten van verzekeren, prima! maar dan voor iedereen ongeacht of je lid bent bij een telersvereniging en verder stoppen met alle subsidies op andere zaken.
J van Enckevort, Sevenum - 2018/07/17 16:14:48.000


Helemaal mee eens. De Fruitteler die hagelnetten of regenkappen bouwt moet alles met eigen middelen realiseren.
Dit zijn wel de telers/leden die de telersvereniging en handel continuïteit en zekerheid geven met een goed product.
E.Hermens, Beek - 2018/07/17 18:04:53.000© AGF.nl 2018