Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Belgische druiven: elk jaar weer minder aanbodTholen – België moet het elk jaar met minder druiventelers doen. "Er zijn nog maar een dertien druiventelers in België en velen hebben geen opvolging", vertelt druiventeler Ronald Vanderkelen.


"Toch blijft de vraag naar Belgische druiven groeien, maar de telers kunnen niet genoeg volume produceren. Door de hoge vraag stijgen de prijzen en deze variëren per teler tussen de 12 en 16 euro per kilo. De prijs op dit moment is vrij hoog, maar dat is natuurlijk het gevolg van de hoge vraag. Er is geen vaste marktprijs voor Belgische druiven, omdat de meeste telers aan thuisverkoop doen of naar de markt gaan."


Het Belgische druivenseizoen is al bij diverse telers gestart, maar nog niet bij Ronald Vanderkelen. De druiventeler begint pas half augustus met verkopen. "De druiven staan er dit jaar ontzettend mooi bij. We hebben tijdens de groeiperiode veel zon gehad en hebben hard moeten werken om de groei bij te benen. Door de vele zon verwachten we een erg goed maar vroeg seizoen."Van de droogte heeft de teler niet veel last gehad, omdat hij zijn eigen watervoorziening heeft. Toch heeft Vanderkelen enige maatregelen moeten treffen om de hitte te weren zoals het witten van de serres en de druiven goed water geven."Doordat het aantal druiventelers in België blijft dalen wordt er niet meer geïnvesteerd in nieuwe rassen en met de export is het ook helemaal gedaan. De Royal en de Leopold III zijn de populairste rassen voor blauwe druiven en voor de witte zijn dat de Muskat en Baidor.De teler heeft zelf ook geen opvolging net als 7 a 8 druiventelers die al bijna met pensioen gaan. "Het is zeer jammer om te zien dat er elke keer telers verdwijnen, ondanks dat het product zo goed is. Belgische druiven zijn heerlijk dik en zoet en het zou heel triest zijn wanneer deze teelt zou verdwijnen", besluit Ronald.Voor meer informatie:
Ronald Vanderkelen
Groeneweg 62
3090 Overijse - België
+32 0471 84 45 96
ronald.vanderkelen@telenet.be
www.tafeldruif.be


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018