Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Greenyard raamt schade recall op 30 miljoen

Gisteren publiceerden we al een bericht dat Greenyard onder vuur ligt na de listeriabesmetting. Inmiddels heeft het bedrijf zelf een eerste inschatting gepubliceerd van de financiële impact van de recente terugroepactie:

De voorbije twee weken communiceerde Greenyard over de terugroepactie van diepvriesproducten die geproduceerd werden in haar Hongaarse fabriek in Baja tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018, en over het voortschrijdende onderzoek naar de uitbraak van de Listeria monocytogenes tussen 2015 en 2018. De terugroepactie was uitgevoerd na een beslissing die genomen was door het Hongaarse voedselveiligheidsagentschap van 29 juni 2018 in het kader van een onderzoek door de European Food Safety Authority (EFSA) betreffende de uitbraak.

Greenyard meldt het volgende over de huidige stand van de terugroepactie en zal de markt verder informeren zodra ze over meer informatie beschikt:
  • De actie waarbij de betreffende producten van de klanten en consumenten worden teruggeroepen, is bezig. Producten worden teruggebracht en vernietigd.
  • Greenyard heeft de fabriek in Hongarije gesloten om een grondige analyse te doen om de oorzaak van de besmetting te achterhalen in volle samenwerking met de betreffende autoriteiten en in dialoog met de klanten. Greenyard gelooft dat ze goede vooruitgang boeken bij het vinden van de oorzaak en wachten op verdere testresultaten.
  • Greenyard zal de productie in onze Hongaarse fabriek niet opnieuw opstarten totdat ze tevreden zijn met de resultaten van de testen en dit in continue samenwerking met, en na raadpleging van, de lokale autoriteiten en in naleving van de Europese richtlijnen hieromtrent. We zetten alle mogelijke stappen om ons ervan te verzekeren dat de besmetting volledig opgelost is.
  • Samen met klanten zoekt Greenyard naar een alternatieve bevoorrading zodat zij zo weinig mogelijk hinder ondervinden.
  • Greenyard voert voortdurend constructieve gesprekken met belanghebbenden, met inbegrip van klanten, banken, toeleveranciers en telers om hen zodoende te informeren.
"Ondanks dat het op dit moment onmogelijk is om een correcte inschatting te maken van de totale potentiële financiële impact van de uitbraak en de terugroepactie voor Greenyard, kunnen we reeds de volgende eerste inschattingen van de terugroepactie geven:
  • Na verzekering schat Greenyard in dat de financiële impact van de terugroepactie c. € 30,0 m bedraagt (met inbegrip van de geschatte kosten voor het product, transport, behandelen, opslagruimte, vernietiging, onderaanneming, lagere kostabsorptie van de fabriek en verlies van marge).
  • We schatten in dat ongeveer één derde een balansimpact heeft (afboeking) en ongeveer twee derde een cash impact heeft.
  • Op dit moment wordt verwacht dat meer dan 80% van de kosten van de terugroepactie niet-recurrente kosten uitmaken. Recurrente kosten zijn kosten als lagere kostabsorptie van de fabriek en verlies van marge."
Greenyard is verzekerd voor haar algemene- en productaansprakelijkheid bij een internationaal bekende verzekeraar. "We hebben nog geen zicht op potentiële vorderingen voor lichamelijke schade of productschade. We nemen alle
mogelijke maatregelen om een antwoord te bieden op alle mogelijke directe of indirecte impact voor Greenyard en onze belanghebbenden.
We zijn in nauw contact met onze klanten om ervoor te zorgen dat zij zo weinig mogelijk hinder ondervinden als gevolg van deze terugroepactie."

"Greenyard begrijpt de vragen die er gesteld worden en we benadrukken dat we de zaak zeer ernstig nemen. We hebben alle noodzakelijke maatregelen getroffen om de voedselveiligheid te waarborgen en stellen al het mogelijke in het werk om de markt te informeren naar gelang de evolutie en zodra er meer informatie beschikbaar is."

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018