Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
's Nachts in de koelte aardappelen oogsten
De aardappelen kunnen het beste worden opgegraven in het tijdsbestek tussen 05.00 uur en 14.00 uur. Daarna moet het werk worden gestaakt omdat de hoge temperaturen zorgen voor een afname van de houdbaarheid. Om te laten zien hoe de telers hier het beste mee om kunnen gaan organiseerde het CEPA, het documentatiecentrum voor aardappelen, op 13 juli 2018 de Potato White Night in Molinella (Bologna).
Volgens promotor Luciano Trentini was het evenement, dat om 21.00 uur startte een groot succes. Er waren meer mensen dan verwacht en telers, technici en gezinnen brachten een leuke avond door met het bekijken van de apparatuur, er werd gepraat de experts en in de nacht kon er worden gekeken hoe de aardappels werden geoogst.
Het evenement vond plaats op het bedrijf van Piero Emiliani die samen met zijn zoon Mattia ongeveer 400 hectare bezit. "Ongeveer 70 hectare is bestemd voor aardappelen en het vereist veel werk. De hoop is dat de prijzen goed zijn zodat we er voldoening uit kunnen halen. Op 3 juli zijn we begonnen met de oogst. De kwaliteit is goed maar de opbrengst is wel iets lager dan afgelopen seizoen en we zullen dan ook geen 50 ton per hectare halen", zegt Emiliani.
Massimo Cristiani, voorzitter van CEPA, zei: "de vooruitzichten zijn goed, ook voor de prijzen. Hier in de regio Bologna worden de aardappelen geteeld met een focus op kwaliteit. Helaas neemt het aantal telers wel af, maar de professionaliteit is zeer hoog en de meest gecultiveerde variëteit is Primura."
Vele bekenden uit de sector waren aanwezig tijdens deze avond en nacht.
"De aardappelen moeten worden uitgegraven in de nachtelijke uren. Het is belangrijk dat dit rond 04.00 uur à 05.00 uur begint en niet langer doorgaat dan 14.00 uur. Dit komt omdat de kwaliteit en de bewaringscapaciteit op het hoogste niveau worden gehandhaafd als de knollen met verse grond naar de oppervlakte worden gebracht.Hoge temperaturen beïnvloeden de houdbaarheid. We raden de telers dan ook ten zeerste aan om het advies op te volgen", zegt Ferri di Naturitalia.