Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Soepele overgang tussen Zuid-Afrikaans en Turks citroenenseizoen verwacht

"Europese markt zit letterlijk om citroenen te springen"

"Citroenen vormen het enige lichtpuntje in een seizoen waarin Zuid-Afrikaans citrus het moeilijk heeft op de overvolle Europese markt," begint Snyman Kritzinger, directeur van Grown4U uit Kirkwood, in Sundays River Valley, Zuid-Afrika.

"In Europa zitten ze letterlijk om citroenen te springen en het citroenenseizoen had wat verrassingen in petto. De prijs ligt dan wel niet op het niveau van het seizoen 2015-2016 maar de vraag zeer zeker wel en de afgelopen tijd trekt de prijs ook weer wat aan. Dit levert goede inkomsten op, met prijzen tot wel €20 voor beste maten."

De goede markt in Europa drijft eveneens de prijzen in het Midden-Oosten op. De problemen die het Argentijnse citroenenseizoen teisteren, zoals overvloedige regenval en stakingen, de focus op de Amerikaanse markt en de lage volumes Spaanse Verna citroenen, hebben de ontvankelijkheid van de markt vergroot.

De maten van het citrus zullen naarmate het seizoen haar einde nadert kleiner uitvallen, met in piek in de maten 138. 

Snyman voegt er aan toe dat de volumes kleiner zijn dan eerder geraamd, wat voortkomt uit het feit dat het maken van oogstramingen nu eenmaal geen exacte wetenschap is. "Ik denk dat het seizoen korter zal duren. Ik wandelde gisteren nog door de boomgaarden en het leek alsof de oogst al voorbij was. Er hangen nog maar een paar citroenen in de bomen."

Doorgaans worden er tot week 33 citroenen naar Europa verladen. Deze volumes bereiken de markt vlak voor het Turkse seizoen begint. Snyder verwacht dit seizoen een soepelere overgang tussen de laatste Zuid-Afrikaanse citroenen en de eerste Turkse Interdonato citroenen dan de voorbije twee jaar. 

Navelraming Sundays River Valley naar beneden bijgesteld
De Navelraming in Sundays River Valley, die aanvankelijk 6 miljoen dozen van 15 kilo bedroeg, is pas geleden met een miljoen dozen naar beneden bijgesteld. De daling kan toegeschreven worden aan een combinatie van factoren: de recente stakingen die twee weken duurden en waardoor de Navels niet geplukt werden, een toename van verschrompeling (creasing) bij Navelsinaasappelen en de kleinere verhandelbare volumes. 

"Ons bedrijf heeft het Navelseizoen nagenoeg achter de rug. We hebben nog wat late Navels te verpakken en we ramen onze oogstdaling op minimaal 10%."

Tegen het einde van week 27 zal de citrussector in totaal 13,9 miljoen dozen (15 kilo) Navels verladen hebben, en dat is iets meer dan vorig jaar. 
Voor meer informatie:
Snyman Kritzinger
Grown4U
Tel: +27 42 230 0760

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018