Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

BLE marktrapport week 27/2018

Duitsland: overzees hardfruit voert de boventoon

Er wordt steeds meer Europese toevoer van appelen van het huidige seizoen op de Duitse markt zichtbaar. Zo kwamen er in Frankfurt onder andere Poolse Geneva Early en Bialy Nalew appelen binnen. In Hamburg bood men Duitse Klarapfel en in Berlijn Duitse Lodi appelen aan. Natuurlijk waren de hoeveelheden nog wel gering en ze speelden in ieder geval een kleine rol. Het assortiment van de oude oogst verging het hetzelfde.

De interesse in dit aanbod was beperkt en ook de beschikbaarheid werd langzaam minder. De toon werd duidelijk gevoerd door de importen van overzee: Nieuw-Zeeland en Chili domineerden duidelijk de handel met enkele variëteiten. Argentinië en Zuid-Afrika completeerden het aanbod. Er was sprake van een continue vraag, slechts op sommige plaatsen was de vraag niet al te groot. Dit garandeerde over het algemeen stabiele prijzen. In Frankfurt werden Nieuw-Zeelandse Royal Gala appelen langzaam schaarser, dit had echter nog geen invloed op de prijzen.Peren
Omdat zomerfruit in het middelpunt van de belangstelling stond wat betreft de vraag, verliep de verkoop van peren slepend. Chileense, Zuid-Afrikaanse en Argentijnse peren kon men maar langzaam onderbrengen op de markt.

Druiven

Italië bepaalde de handel met Victoria en Black Magic druiven. De belangstelling was over het algemeen ronduit levendig; de verkoop verliep vlot. Daarbij bleven de prijzen vaak op hetzelfde niveau.

Aardbeien
Er was haast sprake van een monopolie op Duitse aardbeien. De prijzen gingen iets naar beneden en de prijsverschillen werden groter. Dit werd veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een groter aanbod en verschil in kwaliteit.

Abrikozen
Turkije, Frankrijk en Spanje bepaalden de abrikozenhandel. In z'n totaliteit was de vraag goed te noemen. De Zuid-Europese partijen hadden echter te maken met houdbaarheidsproblemen, zodat er grotere prijsverschillen ontstonden.

Kersen
Het Duitse en Turkse kersenaanbod domineerde. De verkoop verliep verschillend. Op sommige markten gingen de prijzen omhoog, op andere daalden ze daarentegen.

Perziken en nectarines
De markt was van voldoende aanbod voorzien met de Spaanse en Italiaanse partijen. Kwalitatief exclusieve Franse partijen vulden het aanbod aan, evenals Griekse partijen waarvan het aanbod iets toenam.

Pruimen

Duitse Herman pruimen domineerden de markt. Het aanbod aan Katinka pruimen nam enorm toe, terwijl de betekenis van Ruth Gerstetter pruimen afnam. Bosnische Cacaks Vroege pruimen vulden het productpalet aan, de vraag hiernaar bleef echter achter.

Kiwi's
Nieuw-Zeeland domineerde de handel, gevolgd door Chili en Italië. De continue vraag kon zonder problemen gedekt worden en de prijzen veranderden niet wezenlijk.

Citroenen
Spaanse Verna citroenen domineerden de markt; Eureka citroenen uit Argentinië en Zuid-Afrika completeerden het aanbod. De kwaliteit van de importen van overzee overtuigde niet altijd, waardoor de verkoop hiervan op sommige plaatsen minder snel verliep.

Bananen
Het aanbod werd voldoende aangepast aan de vraag, waardoor voorraden over het algemeen voorkomen konden worden. Er was weliswaar sprake van een continue afzet, maar af en toe was deze wel behoorlijk gedempt.

Bloemkool

Als een monopolie domineerden de Duitse partijen de handel. Het aanbod was enigszins toegenomen. De zomerse temperaturen maakten het echter iets moeilijker om de bloemkool kwijt te raken.

Sla

IJsbergsla kwam overwegend uit Duitsland. De afname nam door het warme weer toe, synchroon daaraan namen de leveringen echter af. Dit zorgde voor hogere prijzen.

Komkommer
Bij komkommers domineerde het Duitse aanbod. De Belgische toevoer was bijna even groot als het aanvullende Nederlandse aanbod. De prijzen verschilden per plaats, grootte van de komkommers en per dag.

Tomaten
Er waren met name Nederlandse en Belgische partijen op de markt. Het Duitse aanbod breidde zich uit, en wist te overtuigen qua kleur, stevigheid en smaak. Uit Italië kwamen enkel cherrytomaten.

Paprika's
De handel werd continue gedomineerd door de Nederlandse toevoer. Het aanbod was voldoende om aan de niet heel dynamische vraag te voldoen. De prijzen hoefde men niet veel bij te stellen.

Uien
Consumptieuien stamden overwegend uit Spanje. Over het algemeen stuitte de grote beschikbaarheid op een niet al te grote vraag. Meestal moesten de handelaren hun prijzen iets verlagen.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018