Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miguel Ángel Gómez, van Afruex:

"Hoewel het seizoen is vertraagd, herstelt de kwaliteit gelukkig"

Vanaf het begin van de bloeiperiode in maart tot half juni was het weer regenachtig en koud in Extremadura, ook met hagel in sommige teeltgebieden, waardoor de start, afhankelijk van de rassen, van de perzik-, nectarine-, abrikozen- en pruimenoogsten ongeveer 15 dagen is vertraagd. In het geval van de Jerte Valley-kersen is de oogst met bijna 30 dagen vertraagd.

"We hebben een zeer moeilijke start gemaakt vanwege de oogstvertraging en een mindere kwaliteit van de vroegere rassen, vooral vanwege de weersinvloeden, met name bij perziken en kersen", legt Miguel Ángel Gómez, manager van AFRUEX, de Vereniging van Fruittelers uit Extremadura, uit.

De problemen met de bloei hebben een grote tol geëist van de pruimenteelt, die ongeveer 50% kleiner is dan normaal in deze tijd van het jaar. Ook heeft de lange vertraging van de eerste kersen geleid tot overlappingen met andere teeltgebieden.

Terwijl Spanje in het algemeen achterop is geraakt, hebben andere landen in het noorden van Europa de tegenovergestelde situatie ervaren. "Het klimaat was dit jaar erg heet en droog in Noord-Europa, terwijl we het koud hadden." Hoewel de volumes niet groot zijn, is de steenfruitteelt uit Midden- en Noord-Europa eerder aangekomen en dit betekent meer concurrentie voor ons", zegt Miguel Ángel Gómez.

"Hoewel de oogsten nu nog steeds vertraagd zijn, is de kwaliteit in ieder geval terug op het ideale niveau. De prijzen zijn hoger dan vorig jaar, maar we zullen aan het einde van het seizoen moeten zien of ze het gebrek aan kilo's en de verliezen veroorzaakt door kwaliteitsproblemen in de vroege rassen compenseren."

Volgens de manager van AFRUEX zal de sterke daling van pruimenvolumes een negatief effect hebben op de export naar enkele van de nieuwe overzeese markten, zoals China. "We gaan proberen om ondanks alles onze markten te behouden, hoewel de verzendingen naar landen als China waarschijnlijk dit jaar kleiner zullen zijn."

Publicatiedatum: