Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
populaire, eetbare vijveronkruid

Kaapse winter luidt goed Kaaps waterlelie-seizoen in

Voor liefhebbers van waterblommetjie of Kaapse waterlelie betekent de overvloedige winterregen en sneeuw op de West-Kaap de terugkeer van deze geliefde eetbare waterplant, die endemisch voor Boland is.
(Foto's van Lee Schwagele).

De afgelopen twee jaar was er geen oogst van het waterblommetjie. Dit werd niet alleen door de droogte veroorzaakt, maar ook door de winters die te warm waren met een watertemperaturen die niet koud genoeg waren om de plant tot bloei te brengen. Alleen de bloemen worden gegeten.

CommerciĆ«le teelt van het waterblommetjie vindt plaats rond Piketberg, Porterville, Riebeeck-Kasteel, Worcester, Wolseley, Wellington en Saron. De knollen worden tijdens het einde van de zomer en het begin van de winter geplant in dammen. Een van de eerste telers begon dit jaar in april al te oogsten. De bloemen worden geplukt en voor consumptie grondig gespoeld. Ze worden meestal vers gegeten maar ook geconserveerd. Individuele telers produceren jaarlijks 1 tot 5 ton waterblommetjies. Het oogsten van de zoetgeurende bloemen en stelen duurt tot het vroege voorjaar, wanneer de knollen voor hun zomerrustperiode weggehaald worden. 

De herkomst van de eerste waterblommetjies is een goed bewaard geheim onder de telers met marktkraampjes die erom strijden de eerste te zijn die waterblommetjies in de winter aanbiedt. 

Waterblommetjie wordt nog op grote schaal in natuurlijke vijvers geoogst om thuis te gebruiken of langs de weg te verkopen. Retailers eisen striktere voedselveiligheidsvoorschriften. Een retailer slaat al 12 jaar in z'n winkels door het hele land waterblommetjies op -hoewel de prioriteit zodra de waterblommetjies binnenkomen bij de winkels in de West-Kaap ligt- en ziet groei in de vraag door consumenten uit Gauteng en Free State. In KwaZulu-Natal, waar de Indiase keuken de voorkeur heeft, vliegen waterblommetjies niet echt uit de schappen.

"Na twee jaar zonder waterblommetjie zijn we blij dat ze er weer zijn," zegt een groenteninkoper van een grote retailer, die zelf liefhebber van waterblommetjiestoofpot is. "Het wordt een lekker en gewoon waterblommetjieseizoen."

Hij gaat verder: "De waterblommetjiesector is een levendige sector. De knollen worden overal in Boland verkocht en geplant. Een beetje net als tulpen." 

Op 1 september wordt het jaarlijkse waterblommetjie-festival op wijndomein Rhebokskloof in Agter-Paarl gehouden. Op het festival, waar de stoofpot gemaakt wordt zoals ze dat in de wijngebieden doen, zullen nieuwe manieren van gebruik verzonnen worden, zoals waterblommetjie-ijs.

Voor meer informatie:
Waterblommetjie Festival
Boland Cellar: +27 21 872 1766 
Domaine Brahms: +27 21 869 8570 
Rhebokskloof: +27 21 869 8386
Windmeul: 0+27 21 869 8100

Publicatiedatum: