Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overzicht Europese aardappelmarkt week 28

België: Sterke markt Fontane en industrierassen

België:
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrierassen: Goede markt met stijgende prijzen. Aanvoer blijft laag en de vraag is wisselend: voor sommige kopers is er niets, voor anderen wel! De markt kan nog veranderen, afhankelijk van het weer!
Algemeen prijsniveau, 35 mm+, min 60% 50 mm+, min 360 gram/5 kilo EPS, los, frites, verkoopprijs, exclusief BTW, directe levering:

Fontane: €6,00 – €11,00/a, (met het merendeel van de transacties tussen de €8,00 and €11,00/a). Deze prijzen hebben betrekking op transacties van de laatste dagen maar de markt is sterk en de prijzen stijgen: blijf daarom dagelijks op de hoogte! 
Bintje: vanaf €1,00 tot €2,00/a, goede markt voor de laatste partijen die geschikt zijn voor frites.

Challenger: Geen informatie beschikbaar vanwege het gebrek aan transacties.
Overige rassen: Markies, Agria, prijzen boven de €10,00/a
Vroege Belgische: Geen prijzen. De eerste aanplant zal redelijk acceptabele opbrengsten opleveren (meer dan 35 ton per hectare), met toereikende maten ondanks het tekort aan water. Voor de latere aanplant (soms met een vertraging van 4 tot 7 weken) zijn de opbrengsten nu al duidelijk aangetast.Europese fysieke markten 
Prijzenoverzicht (bron: NEPG): Prijzen op de veiling in Roeselare (bron: REO via PCA): 9 juli:
Gewogen prijs (rood en wit) voor geselecteerde productie: €0,49/kilo (€49,00/a) exclusief BTW, een sterke stijging ten opzichte van vorige week (€0,26/kg). Aanvoer: 9 ton. 

Toekomstige markt
EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en andere rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:Nederland
PotatoNL prijzen: eveneens beschikbaar op www.potatonl.com VTA prijzen (Verenigde Telers Akkerbouw)Frankrijk
Einde van het seizoen voor zowel de export als fritesaardappelen. Vorige week betaalde de grootste speler op de Franse markt €6,00/a voor diverse rassen fritesaardappelen maar de laatste partijen kunnen hogere prijzen opleveren. 

Inheemse rassen (Noirmoutier, Bretagne, Roussillon, en Landes) aanwezig in alle winkels. Areaal Frankrijk 2018: 142.710 hectare (+ 3,6% (+ 4.990 hectare) ten opzichte van 137.720 hectare in 2017).

Duitsland
Op 6 juli bedroeg de prijs voor vastkokende rassen op de versmarkt (Rijnland) €28,00/a en €26,00 voor kruimig. Voor vroege vastkokende aardappelen lopen de prijzen uiteen, en variëren van €11,00 tot €12,00/a voor een zak van 25 kilo (-€2,00). De prijzen van industrieaardappelen (frites), conventionele of uit bewaring, zijn sterk gestegen en beginnen bij €5,00 en €8,00/a (€4,00/a vorige week). Schillers en verwerkers kopen nog oude in voor goede prijzen, terwijl de eerste nieuwe aardappelen voor de verwerkende sector vanaf begin volgende week beschikbaar komen. 

Inheemse vroege rassen: snelle daling telersprijzen in de loop van vorige week. Het wereldwijde aanbod, met een hogere beschikbaarheid van Israëlische aardappelen heeft de telersprijzen sneller dan verwacht omlaag gebracht. Vroege aardappelen €28,00/a (€21,63/a vorig jaar op dezelfde datum). 

De droogte houdt aan en de zorgen omtrent middellate en late aardappelen groeien. De knolzetting is minder goed, de maten groter en de opbrengsten over het geheel genomen lager. 

Vroege inheemse biologische rassen: na de verkoop aan huis en in biowinkels liggen de eerste binnenlandse biologische aardappelen (uit Palts) nu ook in winkels. De prijzen begonnen 10 dagen geleden bij €77,00 en €83,00/a.


*Er dient €1,00/a van deze prijzen afgetrokken te worden voor de sorteerkosten 

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijzen (alle markten) week 26: €11,29/a. Er is sprake van aanhoudende droogte, problemen met irrigatie en verwerkers die niet kopen. Velden die niet geïrrigeerd worden vertonen een hogere mate van EPS en ontoereikende maten.

Voor meer informatie:
FIWAP
Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018