Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gezonde kersen niet aangetast door vorst

Onderzoek naar nanokristallen om vorstschade aan fruitbomen te voorkomen

Baanbrekende nanotechnologie, die ontwikkeld werd om kersen, appelen en ander populair fruit tegen vorstschade te beschermen, vertoont positieve resultaten in testen van onderzoekers van de Universiteit van Washington.

Het onderzoeksteam ontving 428.000 euro van de overheid om op planten gebaseerde nanokristallen te ontwikkelen die fruitknoppen coaten en beschermen tijdens koude periodes in de lente, waarin de temperaturen onvoorspelbaar stijgen en dalen.

De unieke nanokristalmethode werd ontwikkeld door Xiao Zhang, docent aan de universiteit van Washington, en een team medewerkers van verschillende disciplines.

"Vorstschade wordt in de lente opgelopen wanneer knoppen zich openen en de tere weefsels bloot komen te liggen." Matthew Whiting van het onderzoeksteam: "Zodra het weer warm wordt krijgt een plant een signaal om te ontwaken. Maar planten zijn niet zo snel bestand tegen kou en dan ontstaat vorstschade met als gevolg veel schade aan het gewas."

Positieve resultaten tijdens eerste testen
Het team dat door Professor Qin Zhang geleid wordt en waarvan Xiao Zhang, Matthew Whiting en Changki Mo deel uitmaken deed de eerste testen met nanokristallen afgelopen lente. De resultaten waren positief.

De komende drie jaar zullen de testen doorgaan. Er wordt gezocht naar de perfecte dosering en toepassing van deze oplossing. "We zullen thermische eigenschappen van de nanokristalspray onderzoeken en we focussen ons volledig op kennis van de werking van nanokristallen ten opzichte van vorstschade." Wanneer het allemaal uitvoerbaar blijkt te zijn dan zou deze technologie een grote impact op de tuinbouwsector kunnen hebben.

Unieke en hernieuwbare eigenschappen
Omdat nanokristallen uit plantgebaseerd materiaal worden gemaakt vertegenwoordigen ze een meer milieuvriendelijke methode om temperaturen voor gewassen onder controle te houden dan de huidige technieken.

Momenteel gebruiken telers methodes als windturbines om de lucht te circuleren en de temperatuur te laten stijgen wanneer het in boomgaarden koud is. Of ze gebruiken heaters die duizenden euro's per nacht kunnen kosten en ook nog eens milieuonvriendelijk zijn.

Samenwerkingsverbanden om fruit in de toekomst te beschermen
Onderzoekers van verschillende disciplines werken samen om de methode te perfectioneren. Ze gaan voor een kwaliteitsproduct dat speciaal voor deze sector is gemaakt.

"Er is geen individu die op alle gebieden voldoende kennis over het onderwerp heeft," vertelt Qin Zhang. "Het is een samenwerkingsverband waarbij iedereen zijn eigen expertise inbrengt."

Voor meer informatie;
Maegan Murray
Tel: +1 509-372-7333
Publicatiedatum: