Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
LTO Nederland: 'Brexit zit muurvast: tijd voor Plan B'

De kans op een 'harde Brexit', dus een scenario zonder wederzijds goedgekeurde deal, is op dit moment reŽel. Daarom moet de landbouw- en voedingssector over op Plan B: alle bedrijven die zaken doen in het Verenigd Koninkrijk gaan op korte termijn in overleg met hun klanten en partners, douane en inspectiediensten over wat ze in het geval van een 'no-deal Brexit' gaan doen. Dat schrijft Klaas Johan Osinga, lobbyist voor LTO Nederland in Brussel, in een blog. 

Er is weliswaar in principe een politiek akkoord tussen Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk om de status quo tot eind 2020 te handhaven. De handel zou voorlopig dus ongestoord door moeten kunnen gaan. Maar: dan moet er wel een akkoord zijn over de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat lijkt er niet te komen.

Veel boeren en tuinders moeten in oktober en november al besluiten nemen over het volgende jaar: bouwplan, dierplanning, rassenkeus, insemineren, enzovoorts. Zij moeten daarom op korte termijn in overleg met hun klanten en partners, douane en inspectiediensten over wat ze in het geval van een 'no-deal Brexit' gaan doen. Wacht hiermee niet tot 28 maart 2019, want dan sta je achteraan in de wachtrij. En stel vooral deze vraag aan jouw afnemer: "Wat spreken wij af als het straks onverhoopt mis gaat?", adviseert Osinga.


Publicatiedatum: 13-7-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: