Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

NVWA controleert strenger op hygiënecode

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in het afgelopen jaar 30 procent meer boetes opgelegd dan het jaar daarvoor. De meeste boetes, zo'n 4.800, werden uitgedeeld voor overtredingen van de Warenwet.

Dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in korte tijd beduidend meer boetes heeft opgelegd komt volgens inspecteur-generaal Rob van Lint doordat het beleid is aangescherpt. "Waar de NVWA vroeger weleens een paar keer achter elkaar een waarschuwing gaf, krijgen ondernemers nu na één waarschuwing al een boete", stelt Van Lint. Volgens hem geldt dat niet alleen voor restaurants die bedorven eieren in het eten hebben, ook bedrijven die levensmiddelen en medicijnen vervoeren of opslaan moeten rekening houden met de controles van de NVWA. Het draait daarbij allemaal om het begrip HACCP. Dat is de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, oftewel een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen.

Schoenen en chips
Een hygiënecode stelt bedrijven in staat om aan de wettelijke eisen voor hygiënisch en voedselveilig werken te voldoen. Maar veel bedrijven zijn hier nog niet mee bekend, stelt Patricia de Wilde, manager vervoer bij evofenedex. "Ondernemers die sporadisch met levensmiddelen werken realiseren zich niet altijd dat zij daardoor met nieuwe wet- en regelgeving in contact komen. Zo kennen wij een lidbedrijf dat schoenen exporteert, maar om op de terugweg niet met lege vrachtwagens te hoeven rijden grote hoeveelheden chips importeert. De NVWA kwam in de tussentijd bij het bedrijf langs en deelde meteen een waarschuwing uit, omdat de HACCP-regelgeving binnen het bedrijf nog niet was doorgevoerd", aldus De Wilde.

Een exploitant van een levensmiddelenbedrijf kan op twee manieren voldoen aan de wettelijke HACCP-verplichtingen. Er kan een eigen HACCP-systeem worden opgezet, ingevoerd en onderhouden, óf het bedrijf maakt gebruik van een goedgekeurde hygiënecode. Zo is er voor bedrijven die levensmiddelen opslaan en transporteren de nieuwe Hygiënecode HACCP voor transport en opslag sinds 30 augustus 2017 beschikbaar. Naast voedselveiligheid is ook de traceerbaarheid van de goederen van belang. "Daaruit kan juridische aansprakelijkheid voorkomen, wanneer een bedrijf niet conform wet- en regelgeving heeft gehandeld. Daar kunnen forse kosten mee gemoeid zijn." besluit de Wilde.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018