Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Afrikaanse aardappelteelt heeft groot potentieel

Sinds 1990 is het wereldwijde aardappelareaal met 40% gegroeid. Het productievolume is eveneens verdubbeld. Gedurende dezelfde periode is de handelswaarde van aardappelen met 400% toegenomen. 

Maximo Torero van de Wereldbank legt uit dat de onbalans tussen de groeiende productie enerzijds en de toegenomen waarde van aardappelen anderzijds vooral van toepassing is op de diepvriessector. "De grootse waardetoename werd in ontwikkelde landen zoals Amerika, België, Nederland en Canada geregistreerd," vertelde Torero onlangs op een internationaal aardappelcongres in Peru. 

Hij benadrukte dat de gunstige handelsakkoorden tussen de Amerikaanse continenten en de Europese Unie andere aardappelproducerende landen toegang bieden tot de internationale handel. "Slechts 6% van de aardappelen die wereldwijd geteeld worden, worden internationaal verhandeld. Dit ten opzichte van 17% van het graan dat op aarde wordt geproduceerd," vervolgde Torero. 

Torero gebruikt deze feiten om een beeld te schetsen van de realiteiten en uitdagingen waar aardappeltelers mee te maken hebben in hun streven naar het verwezenlijken van de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties. 

Na afloop van de conferentie noemde André Jooste, directeur van Potatoes South Africa, vier realiteiten en problemen, te weten:
  • Tegen 2050 zal de vraag naar voedsel met 40% toegenomen zijn.
  • Duurzaamheid en productiviteit zullen steeds belangrijker worden.
  • Klimaatverandering zal gevolgen hebben op de besluitvorming, duurzaamheid en winstgevendheid.
  • Overheidsbeleid kan en moet gunstig voor de tuinbouwsector zijn.
Op het congres werd aandacht besteed aan de vele internationale onderzoeksprojecten die bedoeld zijn om oplossingen voor de bovenstaande uitdagingen en andere problemen te vinden. Het doel is het realiseren van de VN-doelstellingen, het bestrijden van armoede en honger en de aanpak van het gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen. 

Volledig potentieel
Volgens Jooste zijn vier factoren - die tijdens de conferentie werden besproken- noodzakelijk om het volledige potentieel van de aardappelsector te ontsluiten en de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling te bereiken: 
  • Meer aardappelrassen met een hogere voedingswaarde en productiepotentieel, die daarnaast bestand zijn tegen klimaatverandering.
  • Pootgoed van hogere kwaliteit en een betere distributie die het permanente gebruik van ziektebestendige pootaardappelen garandeert, hetgeen van cruciaal belang zal zijn. 
  • Er moeten betere teeltmethoden om de productiviteit en duurzaamheid te garanderen worden ontwikkeld. Dit kan bereikt worden door middel van systemen die de besluitvorming ondersteunen. Diagnostische apparatuur voor de bestrijding van ziekten en plagen is nodig, evenals beter water- en bodembeheer.
  • Geïntegreerde voedselveiligheid en de ontwikkeling van de waardeketen moeten de toegang tot dynamische markten garanderen. Hierbij kan de samenwerking tussen de particuliere en publieke sectoren een doorslaggevende rol spelen om het succes te waarborgen. 
Jooste voegde er aan toe dat Afrika de potentie heeft om een enorme bijdrage te leveren aan het behalen van de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling. Tussen 1994 en 2006 was Afrika goed voor een magere 5,6% van de wereldwijde aardappelproductie. Er is dan ook een enorm potentieel om de productie op dit continent te verhogen. De uitbreiding van dit potentieel zal samen moeten vallen met een sterkere vraag," aldus Jooste. "Om deze reden moeten investeringen gericht zijn op het verbeteren van de markttoegang. Ook de ontwikkeling van een dynamische waardeketen en consumentenvoorlichting hebben prioriteit."

"Een gerichte benadering is nodig om de voedzame eigenschappen van aardappelen ten opzichte van andere gewassen te promoten. Aardappelen leveren bijvoorbeeld drie tot vier keer meer kilojoules per hectare dan graangewassen. Er is dan ook ruimte om de waarde van aardappelen te verbeteren. Dit zal echter wel de inzet van alle schakels in de waardeketen vereisen," vertelde Jooste. 

Ga naar www.worldpotatomarkets.com voor meer informatie over het congres en om het volledige rapport te lezen of bezoek de website van het International Potato Congress 2018: www.worldpotatocongress2018-alap.org.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018