Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Chiquita wil voedselverspilling terugdringen

"In 2020 wordt geen banaan meer weggegooid"

In 2020 wil Chiquita geen enkele fruitverspilling. Dit is onderdeel van haar duurzaamheidsbeleid. Naast een biovergister die biogas en kunstmest maakt van afvalfruit, hergebruikt het bedrijf alle onderdelen van de bananenplant. Zo wordt er bananenpuree of meel gemaakt van afgedankte bananen en beschermen bladeren de bodem tegen onkruid op de plantages.

Jaarlijks voldoen 5% tot 20% van bananen niet aan kwaliteitseisen voor de export terwijl ze nog wel eetbaar zijn. Om het fruit niet onnodig weg te gooien, worden de bananen in de herkomstlanden verkocht of gedoneerd aan een goed doel. Zo heeft Chiquita in 2016 zo'n 16.000 ton aan bananen verkocht aan een bedrijf in Honduras. Bananen die er niet meer goed genoeg uitzien om in de supermarkt te verkopen, worden verwerkt tot bananenpuree in Chiquita fabriek in Costa Rica. Jaarlijks wordt van 65.000 ton bananen uit Costa Rica en Panama bananenpuree en meel gemaakt. Chiquita doneert ook afgedankte bananen aan boeren die het fruit als veevoer gebruiken.

Ook niet eetbare onderdelen van de bananenplant worden hergebruikt. Bladeren, stronken en de stam worden op de plantages achtergelaten en dienen als mulch. Dit bedekt de grond en beschermt de bodem tegen uitdrogen en onkruid. Compostgreppels op de plantages zijn ideale voederplekken voor vogels, herten, insecten en kikkers.

Vernieuwde plantages in Costa Rica en Panama hebben minder dan 5% plantenafval, terwijl oude plantages zo'n 15% afval produceren. Inmiddels is 39% van de grond vernieuwd – het doel is in 2020 een percentage van 76% te bereiken.

Biogas en kunstmest van afvalfruit

De Chiquita Tropical Ingredients fabriek in Costa Rica, waar de bananenpuree wordt gemaakt, heeft een innovatieve biovergister die organisch afval omzet in biogas en kunstmest. De gewonnen energie wordt gebruikt voor de fabriek en lokale boeren gebruiken het kunstmest. De biovergister filtert ook het water waarvan niet alleen het bedrijf zelf maar ook lokale gemeenschappen en het milieu profiteren. De hoeveelheid biogas is voldoende om de eerder gebruikte LPG te vervangen.

Voedselverspilling in Nederland

Volgens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt in Nederland naar schatting jaarlijks twee miljoen ton voedsel verspild. Dat gebeurt op veel plekken in de voedselketen, van de boerderij tot de supermarkt en van het transport tot horeca. Consumenten gooien op jaarbasis gemiddeld zo'n 41 kilo voedsel per persoon weg. Het is daarom belangrijk om op een verantwoorde en duurzame manier met fruit om te gaan.

Volgens Chiquita kopen de meeste mensen het liefst gele bananen. Maar ook rijpere en donkere bananen zijn nog goed. Ze zijn extra zoet en daardoor ideaal als suikervervanging. Geen reden om overrijpe bananen weg te gooien.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018