Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Growing ideas: fruitteeltbedrijf kiest bewust voor de stad

Lisan en Wil Sturkenboom hadden een fruitteeltbedrijf in Dronten, maar wilden afwisselender werk en meer klantcontact. Intussen zocht de gemeente A'dam agrarisch ondernemers die wilden investeren in een stuk grond. Zo werd Fruittuin van West geboren.De boomgaard, winkel en het café trekken verschillende bezoekers van alle leeftijden. De twintig medewerkers bestaan uit betaalde werknemers, stagiairs en vrijwilligers.
Een deel van de vrijwilligers heeft psychologische problemen. Lisan: "Wij zijn goed in boeren, niet in de psycholoog spelen. Maar dat vinden ze juist fijn. We zijn ook een zorgboerderij voor mensen met een handicap, die begeleid worden door een zzp'er."

Wat is Fruittuin van West?
"Het grootste gedeelte van onze 6,5 hectare grond bestaat uit een boomgaard, waar we vijfentwintig fruitsoorten telen. Daar lopen vlees- en legkippen rond die voor natuurlijke bemesting van de bomen zorgen.
Bezoekers kunnen in Fruittuin van West zelf fruit plukken of eieren rapen. Ook kunnen ze een kopje koffie drinken in ons café en boodschappen doen in onze winkel met biologische producten. Daarnaast hebben we een tuinlokaal dat bedrijven kunnen huren voor vergaderingen."

Wat is de grootste uitdaging?
"We telen biologisch-dynamisch, waarbij je aan harde eisen moet voldoen. Je mag wel spuiten met natuurlijke middelen, maar je kunt beter zorgen dat de boom sterk en weerbaar is."

Welke ontwikkeling staat nog op het programma?
"We willen zelfvoorzienend worden, maar ik weet niet of dat gaat lukken. We zijn al een eind op weg. De vloeren worden onder andere verwarmd met warmte uit de koelcellen en warmte uit compost. En we hebben onze eigen waterbron. Op termijn willen we ook zonnepanelen aanschaffen.

Lees het volledige interview met Lisan Sturkenboom van Fruittuin van West op RTL Z.

Bron: Rabobank

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018