Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw systeem om houdbaarheid te berekenen

Een van de redenen voor voedselverspilling is dat verse groenten en fruit eerder bederven dan werd verwacht. Elke teler streeft er uiteraard naar dat zijn AGF vers bij de afzetmarkt aankomt. Tegelijkertijd hebben telers grotendeels geen controle over hoe het AGF op locatie aankomt en over hoe vers het in de winkels belandt. Het is daarnaast ook in het belang van de retailer dat de ingekochte groenten en fruit nog vers en smakelijk voor de consument zijn. 

Zest Labs is een bedrijf dat is gevestigd in Californië. Het bedrijf heeft onder de naam Zest Fresh een oplossing ontwikkeld, waarmee telers en exporteurs kunnen achterhalen hoe lang elke pallet met AGF nog vers zal blijven. Door middel van sensoren die bij de oogst in elke pallet worden geplaatst en analyses op basis van cloud-toepassingen let Zest Fresh op de temperatuur tijdens de oogst, hoe lang het duurt voordat het AGF in koelopslag wordt geplaatst en wat op elk punt tijdens de leveringsketen de omstandigheden van de pallets zijn. Op basis van al deze informatie wordt berekend wat de daadwerkelijke houdbaarheid van het AGF is.

"De sensoren in elke pallet maken gebruik van voorspellende analyses, machinale leerprocessen en andere functies om de versheid en houdbaarheid van de inhoud van elke pallet te bepalen," zegt Kevin Payne van Zest Labs. "We hebben verschillende AGF-soorten uit verschillende regio's gebruikt om te bepalen hoe lang deze nog vers bleven. Je kunt Zest Fresh zien als een oplossing voor versheidsmanagement na de oogst. Hoewel verschillende pallets met AGF op dezelfde dag uit dezelfde plantage kunnen worden gehaald, kunnen de omstandigheden waarin het AGF is geoogst en uiteindelijk in koelopslag wordt geplaatst onderling verschillen. Aardbeien die om zeven uur 's morgens zijn geplukt en rond acht uur in koelopslag worden geplaatst, hebben een andere houdbaarheid dan aardbeien die rond tweeën in de brandende middagzon zijn geplukt en pas aan het einde van de dag in opslag wordt geplaatst. Dat zorgt ervoor dat de daadwerkelijke houdbaarheid per pallet verschilt."

Kevin Payne en Todd Clayton van Zest Labs

Pallets naar optimale bestemmingen sturen
Het analyseren van verzamelde data is een goede zaak, maar technologie op dit vlak is niet nieuw. Waar Zest Labs zich met Zest Fresh onderscheidt is echter dat problemen tijdens de leveringsketen al kunnen worden opgelost. "Veel oplossingen die nu voor handen zijn, zijn als het ware reactief in plaats van proactief. Problemen die zich voordoen kunnen alleen naderhand worden opgelost," legt Payne uit. "Wij denken echter dat we met Zest Fresh als enige een proactieve oplossing hebben. Door gebruik te maken van prognoses kand de exporteur beslissingen maken op basis van inzichten die Zest Fresh aanlevert."

Het idee komt erop neer dat op basis van de verzamelde informatie afzonderlijke pallets naar afzetlocaties kunnen worden gestuurd, die met betrekking tot de berekende houdbaarheid het meest geschikt zijn. Hoe langer de houdbaarheid, des te verder kunnen de pallets worden geëxporteerd. "Als de berekende houdbaarheid van een bepaalde pallet bijvoorbeeld drie dagen korter is dan een andere pallet, kan deze worden gestuurd naar een klant die zich dichterbij bevindt. Op deze manier wordt de houdbaarheid bij de klant gemaximaliseerd," aldus Payne. "De informatie wordt continu bijgehouden en wordt bij bepaalde punten tijdens het levertraject afgelezen. Dit zijn punten als de plaatsing in koelopslag, het verplaatsen naar de vrachtwagen, de aankomst bij de klant, etc. Dit geeft een dynamisch beeld van de houdbaarheid, dat op elk willekeurig moment van de leveringsketen zo nauwkeurig mogelijk is." 

Volgens Payne kunnen telers de informatie gebruiken om ervoor te zorgen dat de eigen bedrijfsvoering correct wordt aangehouden. "Zest Fresh geeft werknemers meer mogelijkheden om de teelt in goede banen te leiden met middelen die elke stap van het proces controleren. Dit betreft kenmerken zoals de ontvangen volumes, de tijdsduur en de temperatuur waarin het AGF vlak voor koelopslag heeft gestaan en de tijdsduur en temperatuur tijdens de export. Het systeem geeft waarschuwingen als bepaalde randvoorwaarden qua temperatuur of tijd worden overschreden. Hierdoor kunnen de medewerkers acute problemen direct aanpakken."


De ZIPR-code
Zest Fresh verzamelt alle informatie en geeft deze weer door middel van een unieke en automatisch opgestelde code, genaamd ZIPR-code. ZIPR staat voor Zest Intelligent Pallet Routing en is de belangrijkste metriek voor versheid binnen Zest Labs. De ZIPR-code verwijst naar de overgebleven houdbaarheid per pallet. De gebruiker van Zest Fresh kan zelf de informatie per pallet inzien en bijwerken.

"Als Zest Fresh alle informatie heeft verwerkt, wordt per pallet een ZIPR-code aangemaakt," legt Payne uit. "Deze ZIPR-code wordt vervolgens vergeleken met uitstaande bestellingen van klanten, zodat elke klant een pallet ontvangt die nog voldoende vers is voor retail. De ZIPR-code garandeert dat ladingen correct worden geëxporteerd. De kwaliteit wordt tijdens het traject actief gecontroleerd, zodat de teler zicht heeft op het proces."

"De ZIPR-code kan worden geïntegreerd met andere oplossingen voor opslagmanagement. De combinatie van de twee systemen zorgen voor updates van pallets en voor waarschuwingen of de pallet nog in een goede conditie verkeert. Het systeem is ontwikkeld om geheel zelfstandig en draadloos te werken."

Praktische toepasbaarheid
Volgens Zest Labs zijn de sensoren die op de pallets worden geplaatst klein en makkelijk in het gebruik. Ze kunnen op elk moment in de pallets worden geplaatst. Zodoende kunnen telers de gehele leveringsketen bijhouden of alleen een bepaald traject ervan. 

"De sensoren zijn herbruikbaar en ongeveer even groot als een pakje kaarten. Ze kunnen op pallets in plantages worden geplaatst of tijdens een ander onderdeel van het leveringsproces. De software maakt gebruik van cloud-technologie, waarbij het systeem kan worden ingezien met een desktop- of mobiele unit. De units worden door technici geïnstalleerd, waarna alleen nog maar een internetverbinding en stroomtoevoer nodig is."

Het bedieningspaneel van Zest Fresh 

Zest Fresh is te gebruiken met blockchaintechnologie. "Blockchain is in wezen een veilige manier om informatie uit te wisselen. Ik word vaak gevraagd naar de mogelijkheden met betrekking tot blockchain. Ons systeem ondersteunt het, hoewel het niet een vereiste is."

Toepassing van Zest Fresh
Volgens Payne wordt Zest Fresh het meest gebruikt door telers die met fruit werken met een beperkte houdbaarheid, zoals zachtfruit. Bij dit soort fruit is elk gevolg van temperatuurverandering of van onjuiste koeltijden direct terug te zien. Op dit moment werkt Zest Labs samen met telers in Noord-Amerika, hoewel er ook wordt gewerkt met exporteurs in Centraal-en Zuid-Amerika.

"Zest Fresh kan bij elke AGF-soort worden gebruikt. De meeste telers en retailers passen Zest Fresh echter toe bij zeer bederfelijke producten, zoals zachtfruit en bladgroenten. We hebben ook interesse gezien vanuit de sectoren voor druiven, steenfruit en kersen. We streven ernaar om qua technologie in de voorhoede te staan en om de leveringsketen voor de AGF-sector te moderniseren," zegt Payne tot slot.

Voor meer informatie:
Kevin Payne 
Zest Labs
Tel: +1 (408) 200-6527
Publicatiedatum: