Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Adrie Kleinjan blikt vooruit op nieuw aardappelseizoen:

"Dat kleine beetje teveel of tekort bepaalt de marktsituatie"

Tholen - De droogte zorgt voor voorzichtig optimisme in de aardappelhandel. Toch merkt Adrie Kleinjan bij de telers een gereserveerdheid. "Ze moeten het eerst nog maar eens zien. Afgelopen jaar was het ook droog en we weten allemaal hoe het seizoen afgelopen is. Die telers hebben allemaal zo'n klap in hun nek gehad, dat ze eigenlijk niet meer durven te geloven in een goed seizoen."

"Vorig jaar dachten we allemaal dat de aardappelprijs door de droogte skyhigh zou gaan, maar werd er vergeten dat er door de goede structuur en de neerslag die later viel, toch nog een goed gewas kon groeien en werden in de belangrijkste EU-producerende landen toch gigantisch veel aardappelen gerooid. Dit jaar is de structuur toch een stuk minder en is de start door de regen in bepaalde gebieden wel een stuk lastiger. Geen blok is hetzelfde, en de opbrengsten van de vroege aardappelen zullen fors fluctueren tussen de 20 en 45 ton", verwacht Adrie.

"Al met al zie ik de vooruitzichten redelijk positief in. De oude aardappelen zijn toch weer allemaal bijna opgegaan en daar was tot een maand terug nog absoluut geen zicht op. Dat is ook weer het mooie van aardappelen. Door droogte in Oost-Europa en achtereenvolgens regen en droogte in Zuid-Europa zie je daar nu ook een achterstand in de groei en opbrengsten. De weersinvloeden zijn breed merkbaar en dat geeft misschien ook weer mogelijkheden", vervolgt de aardappelhandelaar.

"De export loopt nu nog steeds goed door, voor de betere en beste kwaliteiten van oogst 2017/2018. Ook de frietafzet loopt goed door, dit komt mede door de droogte, die we momenteel hebben. Hadden we die niet gehad, dan hadden we vandaag nog met een hoop product over gezeten, dus dat schept wel wat verwachtingen. Maar in september en oktober worden de aardappelen geoogst en dan kunnen we de balans echt opmaken. Dan weten we de opbrengsten, de kwaliteit en welke markten er gaan vragen. Het gaat om een klein beetje teveel of tekort, dat bepaalt de hele marktsituatie. Je ziet maar 'het weer is de koopman'."

Voor meer informatie:
Kleinjan's aardappelhandel
Zuidoordseweg 6
3267 LW Goudswaard
Tel.: 0186-692900
Fax.: 0186-691491
info@kleinjansaardappelhandel.nl
www.kleinjansaardappelhandel.nl

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018