Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Lagere beschikbaarheid Zuid-Afrikaanse limes in tegenstelling tot ander citrus

Limes zijn een geval apart

Limes kennen een ander seizoen dan overig citrus. Terwijl de volumes sinaasappelen en citroenen momenteel flink groeien, nemen die van limes af. Veelal bereiken de prijzen hun hoogste niveau gedurende de wintermaanden, vanaf juni, om in december een piek te bereiken omdat de vraag naar limes dan groot is vanwege de eindejaarsvieringen. 

"Limes zijn een geval apart," begint een citrushandelaar. "Je krijgt er het ene moment €19 voor en het andere maar €0,60." De limesprijzen daalden van €3,81 per zak van drie kilo in december naar slechts €0,50 per zak een maand later. 

Het product reageert snel op een groter aanbod en kampt met een inelastische vraag, hoewel het gebruik van limes in cocktails en mocktails met name de afgelopen vier jaar de vraag wel heeft doen stijgen. Dit jaar zijn er meer limes beschikbaar. Dit heeft niets te maken met een areaaluitbreiding maar is te danken aan de gunstige groeiomstandigheden, waardoor ook de volumes overig citrus groter zijn. Een teler vertelt aan FreshPlaza dat hij al 100 ton naar sapverwerkers heeft verladen, waar het een kopersmarkt is: de sapfabrieken vergoeden de transportkosten niet meer zoals voorheen. "De prijzen zijn op het ogenblik laag omdat iedereen dit seizoen grote volumes heeft."

"Het is geen product dat de deur uitvliegt," vertelt een marktagent. Een ander voegt er aan toe dat limes binnen vijf dagen afgezet moeten worden. "Het is geen geweldige citruscategorie om te vermarkten," laat een derde handelaar weten. Veel limes worden in consignatie afgezet, onder meer aan retailers die hun limes op markten inkopen. 

Buitenlandse kopers onder de indruk van de kwaliteit maar exportprijzen niet concurrerend
Zuid-Afrika exporteert momenteel geen limes, hoewel er sporadisch volumes verladen worden en buitenlandse handelaren onder de indruk van de kwaliteit van het citrus waren tijdens hun bezoeken aan Zuid-Afrikaanse plantages. De exportprijzen die telers aangeboden worden, liggen echter onder die op de binnenlandse markt; de lokale sector kan nu eenmaal niet concurreren met 's werelds grootste limesproducenten zoals Brazilië en Mexico. 

Gezien het feit dat het geen grote citruscategorie is in Zuid-Afrika is, waarvan de teelt voornamelijk in het noordoosten van het land plaatsvindt (het fruit wordt geel in de Oost- en Westkaap, hoewel één teler in Citrusdal een 'trucje' heeft om de verkleuring van limes te voorkomen) zou het voor telers ideaal zijn om min of meer alleen op de markt te zijn in bepaalde perioden van het jaar, zoals tegen het einde van de winter of begin van de lente. Dit komt zo nu en dan ook wel voor, bijvoorbeeld wanneer telers getroffen zijn door hagel of hun bomen gesnoeid hebben. 

Momenteel zijn limes echter niet in overvloed beschikbaar. Limes van goede kwaliteit, met weinig windschade, vlekken en goede maten brengen momenteel €2,45 tot €3,18 per zak van 3 kilo op. Voor dozen met verschillende maten worden lagere prijzen betaald: rond de €1,90 voor een doos van vijf kilo. De grootste vraag is afkomstig van sapverwerkers die de kleinere maten afnemen, terwijl er voor garneringsdoeleinden een voorkeur bestaat voor grotere maten limes.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018