Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

tussen januari en mei

Bananenexport Costa Rica daalt 9%

Bananen, het belangrijkste exportproduct van Costa Rica, daalde in de eerste vijf maanden van dit jaar met 9% in volume en 8% in omzet in vergelijking met dezelfde periode van 2017. De bananenexport tussen januari en mei van dit jaar had een waarde van 410 miljoen dollar, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar 448 miljoen dollar bedroeg. In de eerste vijf maanden van 2018 exporteerde het land 972.000 ton bananen en in dezelfde periode van 2017 exporteerde het 1.072.000 ton.

De cijfers zijn gepubliceerd in de Statistical Portal van de Foreign Trade Promoter (Procomer) en maken een einde aan de stijging in de eerste vijf maanden van de laatste twee jaar (2016 en 2017). In 2015 was er ook een lichte daling (zowel qua volume als waarde) van de Costa Ricaanse export van dit fruit.

De algemeen directeur van de National Banana Corporation (Corbana), Jorge Sauma, zei dat de koufronten die enige overstromingen veroorzaakten in bananenregio's aan het begin van het jaar hun effect hebben gehad. Hij zei dat plantages gedurende enkele maanden werden getroffen.

Corbana registreerde echter een lagere daling dan die gerapporteerd door Procomer. "Volgens onze gegevens exporteerde het land in de eerste vijf maanden van 2018 52,6 miljoen dozen bananen terwijl we in dezelfde periode van 2017 53,9 miljoen dozen exporteerden wat betekent dat er een exportdaling was van 2,31%", zei Sauma.

Afgezien van de overstromingsproblemen ontvingen de plantages dit jaar niet de gebruikelijke hoeveelheid warmte (zonlicht), wat de groei beïnvloedde.

De sector zal er overheen komen
Sauma zei dat de bananenkwekerijen hersteld waren van de impact van de koufronten en de afname van de warmte en dat hun impact tijdelijk was en geen structureel probleem. Desondanks zal er volgens ramingen van Corbana eind 2018 sprake zijn van een lichte daling van de teelt en inkomsten uit de verkoop van het fruit. 

Telers verwachten echter dat de teelt aan het eind van dit jaar onder de 120 miljoen dozen zal dalen. Vorig jaar heeft de sector 125 miljoen dozen geëxporteerd en in 2016 121 miljoen.

Er is echter nog een andere factor die Costa Rica kan beïnvloeden. De sector kan worden beïnvloed door het overaanbod van bananen op de wereldmarkt als gevolg van de groei in concurrerende landen.

In 2017 haalden de belangrijkste bananen exporterende landen historische niveaus in hun bananenexport. Andere concurrenten, zoals Guatemala en Panama, breiden hun teeltgebied uit.

De belangrijkste markten voor Costa Ricaanse bananen blijven de Europese Unie en de Verenigde Staten. "In de afgelopen jaren is er een toename geweest in Oekraïne en het Midden-Oosten en in mindere mate in China. Hun aandeel is nog steeds klein, maar we geloven dat er potentieel is om meer markten te vinden," zei hij.


Bron: nacion.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018