Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

België de mist in met boetes voor ontbreken CMR

Meerdere leden met eigen vervoer hebben ten onrechte een boete van 1500 euro gehad in België omdat zij volgens de dienstdoende agenten geen CMR bij zich hadden. Volgens diverse verdragen en verordeningen is een dergelijk document helemaal niet vereist voor eigen vervoerders. Het Belgische Openbaar Ministerie heeft de fout inmiddels toegegeven en gaat de boetes terugstorten.

De afgelopen tijd meldden zich meerdere leden bij onze ledenservice die een dergelijke boete hadden gekregen. Onze bedrijfsjurist Peter Ruyter legt uit waar de Belgen de mist ingaan. "Naar onze mening is de boete geheel ten onrechte. Immers voor het verrichten van vervoer voor eigen rekening (eigen vervoer) is geen CMR-vrachtbrief vereist. Op grond van het CMR-verdrag, de Europese verordening en richtlijn voor goederenvervoer over de weg en de daarop gebaseerde wetgeving (ook de Belgische wet) geldt deze verplichting alleen voor het beroepsgoederenvervoer over de weg."

Opheldering
De indruk leeft dat deze verkeerde beoordeling wordt gemaakt door een gebrek aan kennis door politie-eenheden in de regio Antwerpen. "Daarom hebben we het Parket van het Openbaar Ministerie in Antwerpen om opheldering gevraagd en aangedrongen op restitutie van de ten onrechte oplegde boetes", aldus Peter. "Dit heeft er toe geresulteerd dat de onjuiste interpretatie over de verplichting tot het voeren van een CRM-vrachtbrief voor eigen vervoer van de baan is. De bedrijven die in consignatie (protest) hebben betaald, krijgen bericht van de Procureur dat hun boete wordt gerestitueerd."

Protest
Mocht er bij een controle alsnog een boete worden gegeven, dan adviseren wij onze leden deze boete alleen te betalen onder protest door het vakje 'betaling in consignatie' aan te laten vinken en hiervan een proces-verbaal op te laten maken. Op deze manier is het mogelijk om tegen de boete in bezwaar te gaan. Het is ook verstandig om een pakbon of factuur te laten zien, waarmee aantoonbaar is dat eigen klanten worden beleverd. Als eigen vervoerder een CMR meenemen raden wij af. Bij inspectiediensten kan dan de indruk ontstaan dat er beroepsgoederenvervoer wordt verricht.

Risicoscan
Voor bedrijven die hun eigen vervoer verrichten is door de experts van evofenedex een gratis risicoscan ontwikkeld. Daarmee krijgen bedrijven inzicht in de mogelijke risico's die zij lopen met hun wegtransport. De risicoscan is ontwikkeld op basis van de ervaringen van onze ledenservice en de onderwerpen waarover de meeste misverstanden bestaan. Na afloop ontvangt de deelnemer een beoordeling van zijn risico's en aanvullende informatie over de wetgeving.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018