Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Update effecten aanhoudende droogte

De regen van gisteren en vandaag zal aan de droogte geen einde maken. Er moet twee keer de gemiddelde maandhoeveelheid regen vallen om de droogte in Nederland te verzachten. Op de meeste plaatsen valt slechts een paar mm. Daarna is het weer langdurig droog. Neerslaghoeveelheden, die een einde aan de droogte kunnen maken, worden vooralsnog niet verwacht. Het wolkendek dat zich boven Nederland heeft gevormd, geeft wel even verkoeling. De warmte is naast de aanhoudende droogte ook problematisch voor veel teelten. De temperatuur zal echter snel weer oplopen volgens weerman Ed Aldus: "Opnieuw een langdurige zomerse periode met later vooral in het oosten/zuidoosten tropische temperaturen. Ook aanhoudende droogte."


Neerslagafwijking voor de maand juli, het tekort is inmiddels meer dan 240mm, bron Weer&Radar

Mogelijk 30-40% oogstreductie Conference
Volgens Marcel Leeuwis, fruit- en Chrysantenteler in Tuil, gaat de droogte desastreuze gevolgen hebben voor Conference peren in gebieden waar geen water gegeven kan worden. "Nog 14 dagen droog weer en een oogstreductie van 30-40% is een feit."
Het Nederlandse blauwe bessenseizoen is gestart met kleinere bessen.
Er is een opleving in de afzet van witte kool. Door het mooie weer is er meer vraag naar coleslaw in het VK.

Effect op de prijzen supermarkt
Albert Heijn verwacht dat de droogte geen invloed heeft op de prijs, eventuele prijseffecten kunnen nog enkele weken duren, aldus de Telegraaf. "Supermarkten kopen over het algemeen op contractbasis in, dus ik denk dat de consument niet veel van de droogte gaat merken", aldus Niels Zuurbier, voorzitter van LTO Vollegrond Groente in een gesprek met de krant. "Zo is het aanbod van ijsbergsla fors lager en dat merk je in de prijs op de vrije markt. Daar krijgt een boer nu 70 cent per krop, terwijl dat normaal 25 tot 30 cent is. Maar dan moet je wel aan de vrije markt kunnen leveren. Eerst moet de teler dus de afgesproken hoeveelheid leveren tegen een vaste prijs. Het is de vraag of de oogst groot genoeg is voor de vrije markt." Enkele telersverenigingen geven al aan dat het momenteel moeilijk is om aan de contractaanvragen te voldoen. Er zijn geen producten voor de vrije markt beschikbaar.
Uientelers daarentegen lijken te profiteren van de droogte, die teelt bestaat grotendeels uit vrije handel. "Uien is een Noord-Europese teelt en volledig afhankelijk van dagprijzen. Een teler krijgt voor een kilo nu zo'n 10 tot 12 cent, terwijl dat normaal 5 tot 7 cent is," zegt LTO-akkerbouwvoorman Jaap van Wenum.

Beregeningsverboden
Hoewel het de droogste periode is sinds tijden in Nederland, is er in grote delen van het land voldoende water dat aangevoerd wordt vanuit de ons omringende landen. Rijkswaterstaat kan dit water naar de juiste plekken sturen, behalve voor de hoger gelegen gebieden: grote delen van Noord-Brabant, Twente en de Achterhoek en delen van Zeeland, dat omringd is door zoute wateren. Telers hebben daar vaak ingenieuze manieren ontwikkeld om water in hun gebied vast te houden of ze telen gewassen die tegen iets zouter water kunnen", zegt Boris Teunis, adviseur crisisbeheersing en operationeel waterbeheer bij Rijkswaterstaat.
In delen van Nederland zijn echter door de waterschappen beregeningsverboden uit oppervlaktewater afgegeven. Het geldt alleen voor het gebruik van oppervlaktewater. Een teler uit Boxtel dacht dat hij water uit de brandweerpunt kon halen. Het komt hem duur te staan. 2000 euro boete en het incident wordt gemeld bij de NVWA, waardoor hij mogelijk gekort wordt op subsidies.


Jenco van Zalk tweette dat afgelopen week dat zelfs zeekraal last heeft van de droogte

Europa
Ook in de rest van Europa is het droog en warm. Lokaal loopt het neerslagtekort op tot 400 mm in delen van Oost-Europa. In het VK en Ierland staan er grote rivieren droog door het tekort aan neerslag. De temperatuurafwijkingen in Nederland liggen 4 tot 5 graden boven het maandgemiddelde, in de VK en Noorwegen is dat zelfs 6 graden.


Temperatuurafwijkingen tot +6 graden, bron Weer&Radar


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018