Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Kritiek op concurrentie die sociale wetten links laat liggen

Ophef in Duitsland om verstrekte GMO-subsidies aan Zuid-Europese telers

In Duitsland is ophef ontstaan over miljoenen Europese subsidie aan Zuid-Europese groenten- en fruitteeltbedrijven. Uit onderzoek van de Duitse publieke omroep Bayerische Rundfunk (BR) blijkt dat dat telers in Italië en Spanje subsidie krijgen, terwijl ze ondertussen niet voldoen aan de wettelijke voorschriften op het gebied van gezondheid, loon en veiligheid.

De Duitse omroep haalt als voorbeeld een teler aan in de Spaanse provincie Almería die in de afgelopen drie jaar 3,4 miljoen euro subsidie kreeg ondanks verschillende overtredingen op het gebied van loonvoorschriften en wettelijke beschermingsmaatregelen. Zo zouden werknemers klagen over te lage lonen en de inzet van giftige sproeimiddelen zonder dat werknemers beschermende kleding dragen. Bij de regionale vakbond liggen volgens de omroep tal van klachten tegen de teler van biologische tomaten. De tomatenteler zou onder andere leveren aan Duitse supermarkten en discounters. De producten van de bekritiseerde telers liggen volgens de omroep onder andere in winkels van Edeka, Rewe, Real, Penny en Lidl.

Diverse Europarlementariërs willen strengere controles op de naleving van wetgeving bij telers die subsidie ontvangen. EU-landbouwcommissaris Phil Hogan lijkt echter voorlopig geen aanleiding te zien tot actie, schrijft Bayerisch Rundfunk.Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018