Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kritiek op concurrentie die sociale wetten links laat liggen

Ophef in Duitsland om verstrekte GMO-subsidies aan Zuid-Europese telers

In Duitsland is ophef ontstaan over miljoenen Europese subsidie aan Zuid-Europese groenten- en fruitteeltbedrijven. Uit onderzoek van de Duitse publieke omroep Bayerische Rundfunk (BR) blijkt dat dat telers in ItaliŽ en Spanje subsidie krijgen, terwijl ze ondertussen niet voldoen aan de wettelijke voorschriften op het gebied van gezondheid, loon en veiligheid.

De Duitse omroep haalt als voorbeeld een teler aan in de Spaanse provincie AlmerŪa die in de afgelopen drie jaar 3,4 miljoen euro subsidie kreeg ondanks verschillende overtredingen op het gebied van loonvoorschriften en wettelijke beschermingsmaatregelen. Zo zouden werknemers klagen over te lage lonen en de inzet van giftige sproeimiddelen zonder dat werknemers beschermende kleding dragen. Bij de regionale vakbond liggen volgens de omroep tal van klachten tegen de teler van biologische tomaten. De tomatenteler zou onder andere leveren aan Duitse supermarkten en discounters. De producten van de bekritiseerde telers liggen volgens de omroep onder andere in winkels van Edeka, Rewe, Real, Penny en Lidl.

Diverse EuroparlementariŽrs willen strengere controles op de naleving van wetgeving bij telers die subsidie ontvangen. EU-landbouwcommissaris Phil Hogan lijkt echter voorlopig geen aanleiding te zien tot actie, schrijft Bayerisch Rundfunk.Publicatiedatum: 10-7-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: