Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Sil Moonen: "Gelukkig heeft een dal aan twee kanten een berg"

Hollands blauwebessenseizoen start met kleine maten door de droogte

Tholen - Het Hollandse blauwebessenseizoen is niet onder de meest ideale omstandigheden gestart. "Het kan beter. Door het extreme weer van de afgelopen weken worden de bessen niet zo dik en maatverlies is kiloverlies", concludeert Sil Moonen van Berryfarm.nl, die blauwe bessen teelt in Drenthe en Limburg en begin deze maand met de eerste vroege soorten op de markt kwam.



"Al met al is het weer een heel ander seizoen dan vorig jaar. Toen gingen we door de vorstschade van start op een lege markt, maar momenteel houdt de vraag het aanbod niet bij. Dat zorgt altijd weer voor mensen die zenuwachtig worden, waardoor er soms onnodige prijsverlagingen worden doorgevoerd", vertelt Sil, die zich naast de Engelse markt ook steeds meer op de Duitse markt richt.



"Het probleem is dat er nauwelijks schaarste meer ontstaat. Ons venster is van half augustus tot begin oktober, maar gezien de areaaluitbreiding van de laatste vijf jaar is er vaak een overaanbod op de markt. Daarnaast zijn er steeds meer seizoenen die elkaar overlappen. Hebben wij niet genoeg product, dan laat men wel bessen invliegen vanuit Peru", aldus Sil.



Een nieuwe strategie zit volgens hem om het fruit vanaf het veld direct in de supermarktverpakking te verpakken. "Als je bessen met de hand plukt, zit de dauw er als het ware nog op. Dan heb je een onderscheidend product. En zachtfruit consumenten zijn gevoelig voor kwaliteit. Onze klanten zijn er enthousiast over, maar breng dat maar eens over op een grootwinkelbedrijf die al duizenden artikelen heeft staan."

Verschil handverpakte en machinaal verpakte bessen

Voor nu is het volgens Sil vooral zaak dat de markt zich kalm houdt. "Niets is grilliger dan de blauwebessenmarkt, dus als de meesten over de piek van hun pluk heen zijn, kan er ook zomaar weer een prijsstijging volgen. Dat is het voordeel van een dal, die heeft aan twee kanten een berg!"


Voor meer informatie:
Sil Moonen
Berryfarm.nl
Mortel 27
6088 AH Roggel
T: 0475-494727
F: 0475-491461
M: 06 532 88 523
sil@silmoonen.nl