Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
voor een robuuste aardappelteelt

Bio-aardappelsector ondertekent samenwerkingsconvenant

Om de biologische aardappelteelt verder te verduurzamen, ondertekende de biologische aardappelsector op 9 juli een samenwerkingsconvenant.

Directe aanleiding voor het convenant is de schade die de aardappelziekte phytophthora aanricht in de biologische aardappelteelt. Om grote, nieuwe schade door phytophthora te voorkomen, is een groei van het aandeel resistente rassen gewenst.



Om dit proces te versnellen, hebben de convenantpartners afgesproken om deze robuuste rassen voorrang te geven: bij de productie van pootgoed, bij de teelt en in het winkelrek. Doel is een versnelde transitie naar robuuste aardappelteelt op basis van 100% robuuste rassen in 2021.



Robuuste aardappelrassen
Een belangrijke strategie tegen de aardappelziekte is het gebruik van zogenaamde robuuste aardappelrassen zoals Carolus, Connect, Vitabella en Sarpo Mira. Het gaat om aardappelrassen met ingekruiste resistentiegenen die niet of minder gevoelig zijn aan de aardappelziekte.

Deze strategie tot uitvoer brengen is minder eenvoudig dan het klinkt. Zo kan een aardappelteler pas starten met de teelt van robuuste aardappelen als er voldoende pootgoed beschikbaar is. En ook de afnemer moet bereid zijn om nieuwe variƫteiten in het assortiment op te nemen. Dat is vaak een kip-of-het-ei-verhaal, waarbij de verschillende ketenspelers wel eens een afwachtende houding aannemen.



Lieve Vercauteren, directeur BioForum Vlaanderen: "Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, engageren vertegenwoordigers van de volledige aardappelproductieketen zich om samen te werken aan een "versnelde transitie naar robuuste biologische aardappelteelt. Hierbij geven ze aan samen te willen werken om de productie van pootgoed, de teelt en de afzet van robuuste rassen op te schalen tot 100% tegen 2021." 


 
Het convenant werd opgemaakt naar Nederlands model, waar onder impuls van Bionext al in augustus 2017 een samenwerking werd ondertekend door de respectievelijke ketenpartijen. Ondertussen hebben ook Waalse en Noord Franse partners zich gemeld om het convenantmodel ook in hun regio te implementeren.

 
 
De convenantpartners 
  • Landbouw- en sectororganisaties 
  • Biologische aardappelkwekers en pootgoedvermeerderaars 
  • Biologische aardappeltelers 
  • Verwerkers van aardappelen en toelevering aan deze verwerking 
  • Verpakkers van biologische aardappelen 
  • Biogroothandel en de veilingen 
  • Retail
  • Onderzoek en voorlichting actief in biologische aardappelen 
Voor meer informatie:
Paul Verbeke
Bioforum Vlaanderen
Regine Beerplein 1 bus E305
2018 Antwerpen
+32(0)497 4293 68
Publicatiedatum: