Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

S&A Produce in ongelijk gesteld

Positieve uitspraak voor Flevoplant in aardbeienplantconflict

Tholen – Afgelopen week kwam er in het nieuws dat Flevoplant uit Ens en het Engelse S&A Produce een conflict hadden. S&A Produce zou 2,7 miljoen aardbeienplanten afnemen van Flevoplant, maar wilde echter niet aan de betalingsvoorwaarden voldoen van de Flevolandse teler. Hierdoor dreigde Flevoplant de stekjes aan andere partijen te verkopen. Namens S&A Produce is er een kort geding aangespannen om alsnog de plantjes te krijgen. 

Uitspraak
Maandag 9 juli hebben de partijen telefonisch de uitspraak van de rechter gekregen. "De vordering van S&A Produce is afgewezen en zij zijn hierbij in het ongelijk gesteld. De motivatie volgt over twee weken. We hebben een snelle uitspraak gekregen omdat de stekjes binnen een paar weken geoogst moeten worden", vertelt Klaas Niewold. "We zijn erg blij met de uitspraak, maar er zal de komende dagen contact met S&A Produce gelegd moeten worden er toch samen uit te komen." 

"We hebben een deel van de stekken speciaal voor S&A Produce laten maken en het gaat om serieus veel aardbeien. Bij deze teelt is het zo dat wanneer het bedrijf de planten niet krijgt het moeilijk is om dat gat op te vullen", aldus Niewold. Of er daadwerkelijk een te kort zou ontstaan als de aardbeienplanten niet naar S&A gaan, weet de algemeen directeur niet. "Als de planten niet richting het Verenigd Koninkrijk gaan, is er wel een kans dat er daar wellicht een tekort kan ontstaan."

Uitgebalanceerd
"In de media werd er gesproken dat Flevoplant met een shotgun S&A dwong om bepaalde voorwaarden te accepteren. Dit is zeker niet onze bedoeling geweest om de andere partij op zo'n manier aan de voorwaarden te laten voldoen. Je wilt tot een uitgebalanceerde uitspraak komen voor het eigen bedrijf en voor de andere partij", aldus Klaas.

Volgens de algemeen directeur van Flevoplant kan men in dit verhaal goed de macht in de keten zien. "De macht lijkt vaak naar het eind van de keten te schuiven en daar zijn wij als teler niet blij mee omdat wij voorin de keten zitten. De uitspraak steunt niet ons maar ook andere telers om hun rug recht te houden wanneer ze onder druk worden gezet om bepaalde condities te accepteren. De macht moet niet voor of achter in de keten zitten, maar moet in eerlijke balans zijn." 


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018