Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Waarom winnen Paraguayo's terrein op de perzikenmarkt?

In slechts tien jaar tijd zijn Paraguayo's uitgegroeid tot een belangrijk product in de markt voor steenfruit, vooral dankzij de steeds aantrekkelijkere rassen.

Volgens Thomas Chevaillier van PSB Producción Vegetal, van de familie Buffat, zijn er drie belangrijke factoren waarmee rekening wordt gehouden bij het verkrijgen van Paraguayo's. 

  1. De kleur speelt misschien de belangrijkste rol. Die moet zo opvallend mogelijk zijn aangezien consumenten de lichtgekleurde rassen afwijzen met kleuren die variëren van wit tot geelachtig. 
  2. Bovendien moeten de smaak en het aroma intens zijn. Paraguayo's moeten een karakteristieke, lichtzure smaak hebben. Het is ook belangrijk dat de steel van de vrucht de oogst kan weerstaan ​​en niet de schil beschadigt, omdat dergelijke openingen gemakkelijk kunnen worden geïnfecteerd met bacteriën en schimmels. 
  3. Ten slotte is het essentieel dat het onderste deel van het fruit, in het gebied van de stamper, goed sluit, omdat dit scheuren voorkomt.

De Samantha-variëteit, geoogst vanaf 20 mei in Murcia en vanaf 5 juni in Lleida

De eerste Paraguayo's uit China werden in de 19e eeuw in Spanje en Noord-Afrika geplant. "Dat waren smakelijke rassen, maar niet erg productief en ze hadden een brede stamperopening. Het heeft vele jaren in beslag genomen om dit fruit op de markt te brengen vanwege hun onaantrekkelijke uiterlijk in vergelijking met perziken, die een aantrekkelijker kleur en grootte hadden", zegt Thomas. "Door de jaren heen dankzij het werk van de kwekers werden de rassen geperfectioneerd en de problemen met betrekking tot kleuring of grootte geëlimineerd. Het probleem met de stamperopening moest echter nog worden opgelost. De eerste variëteiten die volledig gesloten waren aan de basis kwamen slechts tien jaar geleden op de markt. Hierdoor zijn er geen scheurproblemen meer. Ze zijn ook lekker en hebben een aantrekkelijke kleur."


De Filoe-variëteit, van PSB, geoogst vanaf 15 juli in Murcia en vanaf 25 juli in Lleida.

Vanaf dat moment begon de teelt van paraguayo's snel uit te breiden in Spanje, vooral voor de fruitexport naar de Russische markt. Spanje blijft verreweg de grootste producent van Paraguayo's, op grote afstand gevolgd door Italië en Frankrijk. Sinds het Russische verbod op Europese export heeft de Spaanse Paraguayo's een belangrijke transformatie ondergaan.


De Samantha-variëteit

"Veel van de bomen met fruit met een stamperopening, zijn ontworteld om verbeterde en aantrekkelijkere variëteiten te planten om ze in Europa te kunnen verkopen - en met succes", zegt Thomas Chevaillier. Met de verbetering van de ras selectie en dus van de kwaliteit van de Paraguayo's, is het verbruik in veel Europese landen zoals Frankrijk en Spanje toegenomen. De Fransen consumeerden de Paraguayo's aanvankelijk niet aangezien Frankrijk meestal een conservatieve markt is met een voorkeur voor traditionele perziken en dan vooral de lokale. In 2017 is de perzikconsumptie van Paraguayo's in Frankrijk echter met 17% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar ten koste van gewone perziken. Consumenten beginnen zich te realiseren dat het fruit heel gemakkelijk kan worden geconsumeerd zonder vuil te worden en dat de smaak ervan meestal niet teleurstelt in tegenstelling tot andere perziken of nectarines", aldus Chevaillier.


Aan de linkerkant, de Zumba-variëteit, een van de vroegste. Aan de rechterkant, de Contessa, waarvan de oogst tien dagen na de Samantha begint.

PSB begon met de vroege variëteitsprogramma's in de regio's Murcia, Valencia en Noord-Afrika, maar nu hebben ze al een grote markt in latere gebieden, zoals Lleida. "We zijn trots op ons rassenprogramma, met fruit met allemaal dezelfde stampersluiting, goede smaak en kleur en die niet scheuren bij de steel wanneer ze worden geoogst. We zijn begin mei begonnen met variëteiten zoals de Zumba gevolgd door de Samantha. Dan hebben we de Contessa, die tien dagen later dan de Samantha wordt geoogst en daarom groter is en knapperiger. En vorig jaar lanceerden we de Nirvana en Filoe, die later worden geoogst met hogere opbrengsten. De oogstkalender werd daarom verlengd tot het einde van juli en begin augustus in het teeltgebied van Lleida."

In de komende jaren verwacht PSB ook Platerines te verkrijgen met volledige stampersluiting. Platerines zijn een soort steenfruit waarvoor nog geen variëteit met een kwaliteitsgarantie is gevonden. "Er is tegenwoordig een grote vraag naar platerines. De grote ketens willen ze om steenfruitconsumenten aan te trekken. We geloven dat het een product is met veel potentieel voor de toekomst", concludeert Thomas Chevaillier.


Voor meer informatie:
Thomas Chevaillier
(Contact in Frankrijk, Spanje en andere landen behalve Italië)
T: +34 620 810 125
thomas@psbproduccionvegetal.com

Vincenzo Cerbone (Contact in Italy):
T: +34 646 47 97 23
vincenzo@psbproduccionvegetal.com
Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018