Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Deense aardbeientelers oogsten 30 procent minder dan normaal

Jens Bennedsen, aardbeienteler in het Deense Harres, heeft door de aanhoudende warmte dit jaar 30 procent minder kunnen oogsten dan andere jaren. Door het warme voorjaar is het aardbeienseizoen dit jaar al eerder dan normaal begonnen. "Het ging zo ongelooflijk snel dat het ons niet lukte ze allemaal op tijd te plukken. Hoe sneller de rijping gaat, hoe langer wij erover doen om alle rijen af te werken," vertelt Bennedsen. "Op een bepaald moment moesten we besluiten een groot aantal van de mindere aardbeien maar te laten zitten om in elk geval de beste exemplaren te kunnen plukken."

Bennedsen teelt vier verschillende aardbeienrassen, waarvan een aantal niet aan de detailhandel worden geleverd. "Onze Corona's zijn uitsluitend bestemd voor de zelfpluk, die leveren we niet aan de winkels. Daar zijn ze te kwetsbaar voor. Maar de geur is zo goed dat ze erg populair zijn bij de mensen die hier komen plukken."

Afhankelijk van de vraag

Ongeveer de helft van Bennedsens omzet is afkomstig van de aardbeien die hij aan de detailhandel levert. Daarom is hij voor een groot deel afhankelijk van hun afname. "Het is goed te merken dat de aardbeien een paar weken vroeger zijn dan normaal. Normaal is er in de vakantie een grotere vraag, maar nu zijn de aardbeien juist vóór de vakantie rijp en dan is die vraag er gewoonweg niet," verklaart Bennedsen. "We hebben geluk dat het aardbeienseizoen nog voortduurt, anders was het echt een ramp geweest. Ik ben blij dat we na een paar dagen regen en wind weer wat zon hebben, zodat we een paar extra weken kunnen plukken."

Andere telers

Kristian Krogh, die Kroghs Grønt runt samen met met zijn vrouw Dorthe, is blij dat ze vijf verschillende aardbeienrassen telen. "We zijn minder kwetsbaar dan andere telers omdat we diverse rassen hebben die op verschillende momenten rijp worden. Dat geeft ons normaal gesproken een langer aardbeienseizoen, maar dit jaar lagen de rijpingsperioden dichter op elkaar," vertelt Krogh. "We hebben geluk met onze rassen. We kunnen nog de komende twee weken aardbeien leveren, maar een beetje hectisch is het wel met zulke weersomstandigheden als we nu hebben."

Aardbeienteler Henning Elneff in Løgumkloster teelt alleen de Polka-aardbei, omdat die populair is bij de klant. Daardoor is hij extra afhankelijk van de weersomstandigheden en kan hij relatief kort plukken.

Hij heeft dit jaar duidelijk de gevolgen van de warmte ondervonden. "Het was een ongelooflijk vroeg en kort seizoen," vertelt hij. "We hadden in verhouding tot de omzet wel een week extra kunnen gebruiken, maar het kon er nog net mee door. Zo gaat dat nu eenmaal als je maar één ras hebt, die over het algemeen midden in het seizoen oogstbaar is."

Bron: www.jv.dk

Publicatiedatum: 10-7-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: