Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Controle bij Noorse aardbeientelers brengt overtredingen aan het licht

De afgelopen weken hebben verschillende aardbeientelers controle gekregen van het A-krimsenter (Centrum voor Arbeidsdelicten) in Tønsberg. De controles brachten hier en daar grootschalige overtredingen aan het licht.

Veel werknemers werkten zonder arbeidsovereenkomst of met een ondeugdelijke. De telers hadden in een aantal gevallen de gewerkte uren niet geregistreerd, waardoor het voor de inspectie moeilijk is om zicht te krijgen op het uurloon. Bij meerdere bedrijven was de woonsituatie van de seizoenarbeiders een gevaar voor de volksgezondheid. Soms waren er geen goed werkende toiletten of was er geen toiletpapier en geen wastafel met stromend water en zeep. Zo werden er op sommige plekken menselijke uitwerpselen gevonden bij de aardbeienpercelen. Daarbij hielden enkele bedrijven zich niet aan de regels bij het gebruik van gewasbescherming.

Het risico op verontreiniging van de aardbeien leidde ertoe dat de Noorse Autoriteit voor Voedselveiligheid de bedrijven verbood de reeds geoogste aardbeien af te zetten voordat de problemen zouden zijn opgelost. Bij één bedrijf werden 20 dozen met geplukte aardbeien in beslag genomen en vernietigd om afzet te voorkomen.

Het resultaat van de controles heeft Marianne Pedersen, woordvoerder van het A-krimsenter, niet verrast. "Er blijken ernstige problemen te zijn bij bedrijven die werken met seizoenarbeiders, zowel wat betreft de arbeidsvoorwaarden als de woonomstandigheden en de sanitaire voorzieningen. Deze controles bevestigen dat de branche nog steeds met grote problemen kampt. Het A-krimsenter zal hierop actie ondernemen. Dergelijke arbeidsomstandigheden zijn in Noorwegen onacceptabel."

Bron: www.nettavisen.no


Publicatiedatum: 11-7-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: