Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Tjeerd Hoekstra, Total Produce BV:

"Overzees citrus steeds meer een markt van gecalculeerd inkopen"

Tholen - Het overzeese citrusseizoen ging van start met een tegenvallende markt voor Zuid-Afrikaans grapefruit, de markt voor de Valencia-sinaasappelen die nu zijn intrede doen op de Europese markt zijn hooggespannen, terwijl de citroenen weliswaar niet zulke hoge prijzen als tijdens de start van het seizoen noteren, maar nog altijd goed aan de prijs zijn. Commercieel manager Tjeerd Hoekstra van Total Produce BV laat zijn licht schijnen over het overzeese seizoen. "We zien dat de concurrerende markten buiten Europa blijvertjes zijn geworden. Die ontwikkeling is al een paar jaar aan de gang en zal niet meer veranderen. Waar er vroeger op de blauwe ogen handel werd verstuurd, moet je nu veel meer gecalculeerd inkopen. Er is echt nog lang geen sprake van een citrustekort, maar de verhoudingen worden wel anders en dat stuwt de prijzen in Europa ook omhoog."

Het overzeese seizoen werd afgetrapt met het grapefruit uit Zuid-Afrika, dat iets later van start ging dan gebruikelijk. "De nadruk ligt dit seizoen op de kleine maten en daar is dan ook de meeste prijsdruk, waarin de dikke maten helaas ook worden meegetrokken. De kwaliteit is over het algemeen goed, al komt het grapefruit door het temperatuurregime met betrekking tot de False Codling Moth (FCM) wel wat bleker binnen. Dat is met grapefruit nog lastiger dan bijvoorbeeld met sinaasappelen", vertelt Tjeerd. "De afzet valt helaas wat tegen. Bij de start van het Zuid-Afrikaanse seizoen was er nog veel fruit vanuit Turkije, Marokko en Spanje op de markt en dat heeft de verkoop niet bevorderd. Al snel daalde de prijs van grapefruit richting de 9-12 euro. Dat is een stuk lager dan afgelopen jaren, al hebben we wel extreem goede jaren achter de rug. Ook ligt de aanvoer 10-12% hoger dan afgelopen jaren, maar er is nog handel onderweg en we hebben nog zo'n twee maanden om grapefruit te verkopen."

Eerste sinaasappelen uit Zimbabwe gearriveerd

Met de import van sinaasappelen was de situatie vergelijkbaar met een groot aanbod aan Turkse, Egyptische, Marokkaanse en Spaanse sinaasappelen. Inmiddels is de kwaliteit van de sinaasappelen van deze origines sterk aan het dalen. Er is veel slechte handel op de markt. Tegelijkertijd wordt de goede kwaliteit wel aanzienlijk beter betaald met prijzen van 10-12 euro voor bijvoorbeeld kwalitatief hoogwaardige Marokkaanse sinaasappelen. Dit was enkele weken geleden nog de helft", vertelt de commercieel manager. "Wij krijgen zelf deze week ons eerste Valencia-sinaasappelen vanuit Zimbabwe en Zuid-Afrika binnen. Men is nu volop aan het laden in Zuid-Afrika. De verwachting is wel dat iedereen snel overschakelt op overzees product en we starten met prijzen rond de 12-13 euro. Ook de markt voor Navels is de afgelopen weken niet overladen."

"Last but not least zien we een goede markt voor citroenen. De markt ging erg hoog van start met prijzen tot 28 euro. Dat was wat teveel voor de markt, maar het huidige prijsniveau van 20-23 euro voor Zuid-Afrikaanse citroenen is nog altijd goed te noemen. Wel hebben stakingen en brandstichtingen in pakhuizen in de Oostkaap wel tot onrust en vertragingen geleid. Argentinië heeft een reguliere citroenenaanvoer, wat maakt dat de vooruitzichten positief zijn. Traditiegetrouw is de citrusconsumptie in de zomervakantie zwakker, ook door concurrentie van het zomerfruit, maar dat is niet anders dan andere jaren. Alle ogen zijn gericht hoe we dit seizoen doorkomen met de regulering van de Citrus Black Spot (CBS) en False Codling Moth (FCM), maar gelukkig is daar nog geen alarmerend nieuws over geweest", besluit Tjeerd.

Voor meer informatie:
Tjeerd Hoekstra
Total Produce BV
Tel: +31 10 244 84 14
thoekstra@totalproduce.nl
www.totalproduce.nl

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018