Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

NVWA wil meer transparantie bij internationale notenhandel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil meer inzicht in afwijkende partijen noten die nog niet zijn ingeklaard door de Douane. Nu kunnen verder verhandeld worden zonder dat de toezichthoudende autoriteiten zoals de NVWA hiervan op de hoogte hoeven te zijn. Blijkbaar voelen bedrijven zich niet altijd verantwoordelijk voor het doorgeven van informatie over afwijkende partijen, wanneer dit niet wettelijk verplicht is. 

Vorig jaar kwamen via de Rotterdamse haven meer dan 12.000 partijen noten Nederland binnen. Daarvan selecteerde de NVWA bijna 1200 partijen voor een monsterafname. In ruim 100 partijen werd een te hoge concentratie van het kankerverwekkende aflatoxine vastgesteld.
Als in de partij noten een aflatoxinegehalte wordt gevonden dat hoger ligt dan de wettelijke limiet, heeft de importeur een aantal mogelijkheden. De partij gaat retour afzender, de partij wordt verwerkt tot diervoeding (waar de maximale residulimiet hoger ligt dan voor menselijke consumptie) of de partij gaat bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten. Dat land hanteert een minder strenge norm dan de Europese Unie.

De importeur kan de partij ook laten de partij 'schonen' bij een bedrijf dat onder toezicht staat van de NVWA. In een uiterst geavanceerd apparaat worden de met schimmel besmette nootjes razendsnel per stuk gedetecteerd door middel van een foto. De aangetaste noot heeft namelijk een afwijkende kleur. Met een apparaat dat nog het meeste lijkt op een luchtdrukpistool worden deze aangetaste noten eruit geschoten. 

NVWA-inspecteur Sjaak Blaak is er voorstander dat de NVWA meer kennis krijgen van de geldstromen in de notenhandel. "Dan krijg je ook zicht op de kwaliteitsverschillen van noten en op de zwakke schakels bij de import. Welke risico's nemen de bedrijven, welke risico's kopen ze af? Bij de NVWA zetten we steeds meer dataspecialisten aan het werk zetten. Zij kunnen bedrijfsadministraties controleren en op grond daarvan aanwijzingen geven voor fysieke controles. Beter toezicht dus. Ik verwacht daar veel van."

Bron: Consudel

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018