Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hogere consumptie lokaal zachtfruit met zelfpluk

Het zachtfruitseizoen van British Columbia in Canada is goed op weg. Telers maken melding van geweldige omstandigheden en een veelbelovende oogst ondanks dat het volume hiervan gemiddeld zal zijn. Een van de redenen voor de hoge kwaliteit van de verschillende zachtfruitsoorten is een goede bestuivingsperiode. Op dit moment zijn net de blauwe bessen op de markt gekomen. Deze fruitsoort neemt nu de toppositie binnen de sector over van frambozen, waarvan het seizoen een paar weken eerder begon. 

"De goede bestuiving en de gunstige weersomstandigheden tijdens de bestuiving hebben dit jaar geleid tot een zeer hoge kwaliteit," zegt Rhonda Driediger van Driediger Farms in Langley. "Onze eerste aardbeienoogst is al afgerond. De tweede oogst zal aan het einde van juli beginnen. Het seizoen voor frambozen begon 10 dagen geleden, terwijl het seizoen voor blauwe bessen pas net van start is gegaan. Het volume aan blauwe bessen zal dit jaar gemiddeld zijn. Prognoses gaan bij British Columbia uit van een opbrengst van rond de 70 miljoen kg."



"Er zijn ook geweldige mogelijkheden voor diepvriesfruit en fruit voor de verwerking tot sap," voegt Rhonda daaraan toe. "Sommige andere teeltgebieden hebben wegens problemen met de kwaliteit moeite om aan de vraag tegemoet te komen. Daardoor krijgt dit jaar het zachtfruit van onze commerciële teeltbedrijven en van de rest van British Columbia een groter marktaandeel binnen dit segment naast ons gebruikelijke aandeel binnen de markt voor vers fruit."

Meer lokaal geteeld fruit
Zachtfruittelers in British Columbia merken steeds meer vraag vanuit de consument naar lokaal geteeld fruit. Ook zien ze hoe de zogeheten zelfplukmarkt steeds populairder wordt. Volgens Rhonda is de doelgroep voor dit concept in de afgelopen jaren veranderd. De zelfplukmarkt is nu meer een vorm van afzet die gebaseerd is op een activiteit in plaats van dat dit gebeurde wegens economische of seizoensgebonden redenen.


Een medewerker van Driediger zet dozen klaar voor een zelfplukdag

"De vraag vanuit de consument is geweldig. Er is steeds meer nadruk komen te liggen op lokaal geteeld fruit en zelfpluk," aldus Rhonda. "Veel bezoekers die naar ons bedrijf komen, komen uit andere delen van Canada en zijn hier op vakantie. Ook zijn er veel mensen die in Vancouver wonen, wat echt een stadsgebied is. Zij komen hier om te ervaren hoe het is om zelf je eigen fruit te plukken. Veel van deze mensen hebben nooit de gelegenheid gehad om op deze manier kennis te maken met het leven op het platteland. Vroege kwamen veel gezinnen langs, die vervolgens voor een heel jaar aan zachtfruit gingen plukken. Nu veel fruitsoorten het hele jaarrond kunnen worden geteeld, is dit niet langer nog echt nodig. Over het algemeen krijgen we veel bijval voor ons fruit."

Teelt met plastic afdekdoeken
Een van de belangrijkste projecten van dit jaar voor Driediger Farms is de toepassing van plastic afdekdoeken voor de gehele aardbeienteelt. Tot aan dit jaar werden plastic afdekdoeken gebruikt bij slechts een deel van de aardbeien. Voor het bedrijf is dit een nieuw concept, omdat het gebruik van plastic afdekdoeken in British Columbia veel minder voorkomt dan in teeltgebieden als Californië. Volgens Rhonda Driediger geven de afdekdoeken erg veel voordeel.



"Nu we al onze aardbeienplantages hebben aangepast voor het gebruik van afdekdoeken, zien we hoe de opbrengst per stuk grond is toegenomen. Deze methode wordt in Californië al jarenlang gebruikt. Omdat de noordwestelijke regio van Canada een seizoen heeft dat in juni loopt, komt het gebruik van plastic zeil hier minder voor. We hebben sinds we de doeken gebruiken nauwelijks slecht fruit gehad. Doordat we nu efficiënter kunnen irrigeren, hebben we bovendien op water en kosten kunnen besparen."

Voor meer informatie:
Rhonda Driediger 
Driediger Farms
Tel: +1 (604) 888-1685
Publicatiedatum: