Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

RIVM reageert op cocktaileffect-ophef:

"Geen risico voor de gezondheid bij eten aardbeien"

De sector wist het al maar nu heeft nader onderzoek bevestigd dat er geen negatieve effecten zijn van aangetroffen residuen van gewasbeschermingsmiddelen op aardbeien. Vorig jaar november kreeg de aardbei negatieve pers. Er werden vragen gesteld bij de combinatie van residuen die consumenten bij de consumptie van aardbeien binnen zouden krijgen. Per middel voldeed alles aan de norm, maar het was onbekend of het nog veilig genoeg was wanneer je aangetroffen hoeveelheden bij elkaar telde. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM nu dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.

Berekeningen tonen aan: geen gezondheidsrisico
In opdracht van het ministerie van VWS heeft het RIVM nader monsters van aardbeien uit de periode 2014 t/m 2016 nader onderzocht. Hoeveel resten van verschillende bestrijdingsmiddelen zaten erop? Hoeveel krijg je dan opgeteld binnen als je meer dan een kilo aardbeien per dag eet? Hieruit volgde dat bij vrijwel alle monsters het gezondheidsrisico niet waarschijnlijk was. Bij één monster was er mogelijk wel een risico, maar dit kwam door een hoog gehalte van het bestrijdingsmiddel iprodion, een stof die inmiddels verboden is.
Hieruit concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico met de kanttekening dat het los gezien wordt van de andere producten die je eet op een dag.

Onzekerheden
Consumenten eten niet alleen aardbeien, maar verschillende soorten groenten en fruit en ander voedsel waardoor consumenten vanuit diverse bronnen aan meerdere van residuen deze stoffen worden blootgesteld (cumulatieve blootstelling). Het effect daarvan is nog onderwerp van onderzoek binnen de Europese Unie. Er is met name onzekerheid over stoffen die effect hebben op het zenuwstelsel. In 2016 is de wettelijke hoeveelheid daarvan nog verlaagd dus de eventuele effecten daarvan zijn zeer waarschijnlijk lager, meldt het RIVM.

Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum benadrukt dat er geen reden is om wat voor een soort groente en fruit dan ook te laten staan. "De gezondheidsvoordelen van het eten van groenten en fruit zijn groot. Eet je er genoeg van, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. Dit weegt ruimschoots op tegen de mogelijke gezondheidsrisico's."

Klik hier voor het onderzoek (pdf)

Bron: RIVM

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018