Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Meer respect voor de teler'

Het is onmogelijk om kwaliteit te eisen en daar slechts een paar cent per kilo voor te willen betalen. Elk product brengt kosten met zich mee en het vele werk moet worden beloond. Dat geldt ook voor de meloenen en watermeloenen, die van goede kwaliteit zijn en die niet onder de kostprijs mogen worden verkocht.



Michele Bombarda is 22 jaar en werkt samen met zijn vader Gianni in het familiebedrijf gelegen tussen de provincies Ferrara en Mantua. Het bedrijf beschikt over 180 hectare waar met nauwgezette aandacht wordt gewerkt om meloenen van de hoogste kwaliteit te verkrijgen. "Ik blijf ontheemd als ik bepaalde concurrerende prijzen zie, omdat we weten dat verpakking, transport en arbeid voor iedereen gelijk zijn. We vrezen dan ook dat een koper wacht tot het laatst zodat hij het product voor een zacht prijsje kan kopen, misschien van bedrijven die hun hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Dit schaadt het hele systeem", zegt Michele.



Bombarda verkoopt voornamelijk aan groothandelaren in heel Italiƫ en een derde aan retailers. Het draait allemaal om kwaliteit, dus er wordt altijd gezocht naar ongeschonden grond om twee of drie jaar achtereen te kunnen telen om zo het beste product te krijgen. "Het is waar dat de grote watermeloenen niet meer zo aantrekkelijk zijn als vroeger, maar ik zeg ook dat deze de beste zijn."


Michele Bombarda, 22 jaar

De markt voor meloenen krabbelt weer een beetje op. "Zelfs voor de watermeloenen is het even moeilijk geweest. We gaan gewoon door met telen en gelukkig hebben we goede contacten op de markt, maar het is wel elke dag een strijd."



Volgens vader Gianni is het tegenwoordig moeilijk om te verkopen dan om te telen. Na meer dan 20 jaar ervaring is de agronomische techniek vrij geconsolideerd dankzij de hulp van een deskundige technicus, maar voor de verkoop is tegenwoordig een grote dosis geluk nodig.



"Ik vind dat de rol van teler meer respect zou moeten krijgen. Ik besloot om deze klus met veel enthousiasme te doen, maar ik denk niet dat jonge mensen worden aangemoedigd om in het bedrijf te blijven. We houden maar een paar cent per kilo over en dat is niet bepaald een vetpot", concludeert Michele.

Contact:
Az. Ag. Bombarda Gianni
via Virgiliana 19/A
44012 Bondeno (Ferrara)
Tel.: (+39) 345.4409212
Publicatiedatum: