Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Slecht seizoen witte kool sluit af met opleving

Tholen – Sinds een maand is er meer vraag naar witte kool. Dat zorgt voor een opleving na een slecht seizoen door overproductie. "Gelukkig trekt de markt nu aan. Het prijsniveau ligt momenteel drie keer hoger dan een maand geleden", vertelt Maurice Ott van Simba Vegetables uit Zwaagdijk. "Er is een vrij brede vraag uit zowel Noord-Europa als het Verenigd Koninkrijk."

Simba Vegetables heeft van de opleving kunnen profiteren. Ze hebben meer dan 20 vrachtwagens met 25 ton kool kunnen afzetten afgelopen week. Het meeste wat Simba afzet, gaat los in dozen weg en is bestemd voor de snijderijen. Een andere positieve ontwikkeling voor het bedrijf is dat ze een samenwerking zijn aangegaan met een Hongaarse transporteur die wagens met het Simba logo heeft beletterd.Het is een zeer moeilijk seizoen geweest voor witte kool. Maurice: "Best veel kool is naar de koeien gegaan. Ongeveer 25 telers die nog kool hebben zijn blij met de opleving. We verwachten nog tot half augustus te kunnen leveren. De kool die nog is overgebleven, is van goede kwaliteit. Nieuwe oogst van vroege witte kool, zoals van het soort Vivaldi is ook beschikbaar. We kunnen binnenkort ook Perfecta leveren, een zeer goed ras dat ook voor overzees transport geschikt is."

Voor rode kool is de situatie anders. "De oogst van rode kool komt altijd wat eerder op gang, daarvan is dus ook meer beschikbaar maar de vraag is minder. Er is ook nog rode kool vanuit de koelhuizen beschikbaar."

De huidige opleving in witte kool heeft te maken met de weersomstandigheden en het uitblijven van regen in Europa. Door de droogte komt de nieuwe kool wat later op gang dan anders. Het mooie weer zorgt ervoor dat veel mensen de barbecue aansteken en vooral in het Verenigd Koninkrijk eten ze daar koolsla bij. Dat geeft een boost aan de vraag, vertelt Maurice. Aan een voorspelling over de toekomstige ontwikkelingen doet hij nog geen uitspraken. "Het is echt een kwestie van vraag en aanbod. De droogte houdt volgens de voorspellingen nog aan en daardoor blijft de groei van nieuwe kool achter. Dat beeld is hetzelfde voor Nederland, Duitsland en Polen. Het huidige prijsniveau zal daarom nog wel even aanblijven of hopelijk verder kunnen stijgen."

Voor de wat langere termijn meldt Maurice veranderingen. "Het bestand van 115 telers die witte kool telen loopt voor komend seizoen terug naar minder dan 100. Veel kleinere telers stoppen ermee, die hebben de laatste jaren te weinig verdiend aan kool en/of hebben geen opvolging in het bedrijf. Daarentegen hebben enkele telers geïnvesteerd in schaalvergroting en hebben zij uitgebreid in areaal", besluit Maurice.

Voor meer informatie
Simba Vegetables bv
Zwaagdijk 149
1684 ND Zwaagdijk-Oost
Maurice Ott
Maurice@simbavegetables.nl
www.simbavegetables.nl
M: +31 (0) 625 515 333
T: +31 (0) 228 745 392
F: +31 (0) 228 584 144
 
 
 

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018