Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Hoge verwachtingen voor Peruaanse druiven

Peruaanse druiventelers hebben positieve verwachtingen voor het seizoen dat net begonnen is en dat naar verwachting veel beter zal zijn dan vorig jaar. Ondanks deze verwachtingen bestaat de mogelijkheid dat het koude weer de vroege snoei op het land beïnvloedt, waardoor de kwaliteit en kwantiteit van het geteelde fruit afneemt.Vorig seizoen had Peru problemen als gevolg van het weer en de regen die de druiventeelt beïnvloedde en een omzetdaling tot 40% veroorzaakte. Dit seizoen verwachten telers betere cijfers te behalen. In de eerste teeltfase lijkt het echter een koud jaar te worden, omdat sommige plantages al problemen melden met het aantal en het soort trossen. In regio's als Ica zijn telers gewend om in koude omstandigheden te werken, waardoor zij dus een voorsprong hebben in de behandeling van deze problemen.


Medewerker Luis Garavito kent de teeltgebieden in het noorden en zuiden van Peru en heeft bij verschillende bedrijven gewerkt, zoals Agricola Saturno de Piura, Agricola la Portada Grupo La Calera, Agricola Don Ricardo in Ica. Hij werkt momenteel bij Challapampa Agricultural. Garavito zegt dat sommige bedrijven ervoor hebben gekozen om hun druiven te laten groeien in verschillende delen van het land om weersincidenten te voorkomen. Dat is het geval voor Agricola Saturno, dat geen plantages in het zuiden heeft aangezien het zijn fruit teelt in de regio's Ica en Piura, maar bezig is met het planten van druiven in het zuiden van het land.

"Het hebben van plantages in het noorden en in het zuiden helpt een bedrijf om zich op de markt te positioneren, omdat de noordelijke oogst eerder begint dan de zuidelijke oogst, maar niet langer duurt dan tot december vanwege de regen en de weinige tijd die de telers hebben om de snoei in te plannen", zei Garavito.

Peruviaanse bedrijven, die zich bezighouden met de export, verzenden hun producten momenteel naar de Verenigde Staten (hun belangrijkste bestemming), Europa en China, waar ze rassen verzenden die beter bestand zijn tegen transportomstandigheden.

Nieuwe druivenrassen
Telers in Peru zijn constant bezig om nieuwe rassen te vinden. "Hoewel we altijd op zoek zijn naar nieuwe soorten, zijn we ervan overtuigd dat dit niet de toekomst is, omdat we eerst moeten leren om niet de fouten te maken die we hebben gemaakt met Red Globe-variëteiten, die we hebben onderworpen aan overproductie waarbij we vergaten dat deze rassen tijdens de eerste vier jaar al hun productieve potentieel laten zien. We hebben ze uitgeput en hun productie verzwakt voor de volgende jaren," zegt Garavito."Het is erg belangrijk om naar het zuiden te kijken om klimaatproblemen te verminderen. Het belangrijkste voordeel van het zuiden is dat telers kunnen oogsten in de zomer, als er geen regen valt, maar het is ook belangrijk om nieuwe gebieden met waterbronnen in de Pisco-regio te positioneren", voegde hij eraan toe.

Voor meer informatie: 
Luis Garavito
Agrícola Challapampa
Perú

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018