Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

China overweegt Amerikaanse AGF door Turkse te vervangen

De oplaaiende handelsspanningen tussen 's werelds grootste economieën dreigen uit te monden in een totale handelsoorlog nu Washington op het punt staat nieuwe heffingen op zo'n €29,1 miljard aan Chinese producten in te voeren. 

Beijing heeft aangegeven terug te slaan en zal nieuwe heffingen op Amerikaanse producten zoals kersen, sojabonen, auto's, varkensvlees en whiskey invoeren. 

De lijst van Washington is sterk gericht op technische producten, terwijl die van Beijing politiek gevoelige Amerikaanse tuinbouwproducten onder vuur neemt. Om de gevolgen hiervan voor de eigen markt zoveel mogelijk te beperken, is China op zoek naar alternatieven. Volgens een fruitimporteur uit Beijing zullen Chinese consumenten genoegen moeten nemen met lokale kersen terwijl het land op zoek gaat naar nieuwe importmarkten, waaronder Turkije. 

Het dreigende handelsconflict baart ook Amerikaanse handelaren en telers grote zorgen. Handelsminister Wilbur Ross kreeg vorige maand te horen dat telers die 1,5 miljoen dozen kersen gereed hebben staan voor de Chinese markt ongerust zijn. Ze vrezen dat hun kersen in havens vastgehouden zullen worden of weg zullen rotten vanwege de Chinese vergeldingsmaatregelen. 

De importeur uit Beijing vertelt dat de bestaande contracten voor de kersenhandel het moeilijk maken om helemaal geen Amerikaanse kersen meer in te kopen. "Als we dit jaar echter geld verliezen op de contracten dan kunnen we daar niks aan doen. Als de situatie volgend jaar nog zo is dan gaan we direct zakendoen met Turkije en Oezbekistan."

Dailysabah.com meldt dat Turkije, de grootste kersenproducent en derde grootste kersenexporteur ter wereld, van plan is om een groot aandeel van de Chinese markt te veroveren.


Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018