Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Algeciras en Valencia

Spaanse havens fungeren als nieuwe cocaïneroute naar Europa

Via de Spaanse havensteden Algeciras en Valencia komen recordvolumes illegale drugs Europa binnen. Terwijl de media-aandacht gericht is op Gibraltar, heeft het op 20 km afstand gelegen Algeciras zich ontpopt tot één van de grootste drugshavens in Europa. Jaarlijks komen er in deze haven zo'n vier miljoen containers aan, waarin duizenden kilo's cocaïne, veelal uit Colombia, verborgen zitten tussen producten als bananen. 

Volgens het nieuwste rapport van het VN-Bureau voor Drugs- en Misdaadbestrijding is de handel in cocaïne omvangrijker dan ooit. In 2016 werd ruim 1.000 cocaïne onderschept, een niet eerder vertoonde hoeveelheid. Het aantal hectare dat gewijd is aan de cocateelt heeft alle eerdere records verbroken. De cocaïnehandel heeft epidemische proporties aangenomen, zo waarschuwen de Verenigde Naties. 

Aan de andere kant van de wet beaamt een ervaren drugsdealer uit Galicia dat het probleem inderdaad ernstige vormen aanneemt. "Er is meer cocaïne in omloop dan nodig is en deze overvloedige aanvoer is slecht voor de prijzen," legt hij uit. 

Javier Cortés, hoofd van de douane in de haven van Valencia, vertelt dat er in de haven ieder jaar meer dan vijf miljoen containers aankomen. "Het is een utopie om te denken dat we deze stuk voor stuk kunnen controleren maar we doen wel ons best." Aanklager De Lucas gaat nog een stapje verder door te beweren dat grote havens, of het nu om Valencia, Antwerpen of Rotterdam gaat, 'zwarte gaten' zijn. Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018