Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Britse pootaardappelen goedgekeurd voor Kenia

Britse telers hebben toestemming gekregen voor het exporteren van pootaardappelen naar Kenia, waar aardappelen na suikermaïs het belangrijkste gewas zijn. Tien aardappelrassen werden gedurende twee seizoenen op drie verschillende teeltbedrijven getest waarbij het vrije ras Cara en twee rassen van James Hutton (Gemson en LKady Balfour) als beste uit de bus kwamen. 

Cara leverde tijdens de proefperiode van twee maanden goede resultaten op met een gemiddelde opbrengst van 52 ton per hectare. Lady Balfour leverde de beste oogst op met een gemiddelde opbrengst van 56 ton per hectare, terwijl Gemson gemiddeld 42 ton per hectare opleverde.

In Kenia worden jaarlijks 2 tot 3 miljoen ton aardappelen geteeld. Telers maken echter veelal gebruik van eigen pootgoed waardoor de opbrengst per hectare vaak maar rond de 10 ton ligt. 

Het bericht is goed nieuws voor Britse pootgoedtelers. Bob Burns, van het AHDB: "In Kenia is de middenklasse in opkomst en naast nieuwe rassen consumptieaardappelen bestaat er ook een toenemende vraag naar industrierassen om de groeiende markt voor premium aardappelproducten zoals chips en frites te kunnen bedienen."

Jonathan Snape, van James Hutton: "We zijn blij dat twee van de rassen die we voor Greenvale AP en Grampian Growers hebben ontwikkeld het zo goed gedaan hebben in de testen en we zullen met vertegenwoordigers van de Keniaanse aardappelsector in gesprek gaan om deze belangrijke potentiële nieuwe exportmarkt te openen."

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018