Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

LTO: Breed landbouwakkoord niet zonder rol multinationals

LTO Nederland is voorstander van een breed landbouwakkoord zoals het Planbureau voor Leefomgeving (PBL) heeft voorgesteld. Maar zonder ook fundamenteel na te denken over de rol die het multinationaal opererende bedrijfsleven heeft in de sturing van de landbouw heeft dat weinig zin. Dat stelt LTO bestuurder Joris Baecke in een reactie op het rapport 'Transparantie verplicht' van het PBL.

Het rapport van het PBL is goed ontvangen bij LTO Nederland. Het PBL heeft de problematiek goed beschreven en plaatst de vraagstukken van de huidige land- en tuinbouw terecht in een historische context. "De opstellers zijn er in geslaagd om in beeld te brengen wat de dilemma's zijn waar ik als bestuurder en als akkerbouwer voor sta. In de kern is de vraag: waar willen we met de Nederlandse land- en tuinbouw naar toe?", zegt Baecke. Hij heeft nog niet het antwoord. "Dat we erover moeten praten is evident. LTO waardeert in het essay dat gewezen wordt op de grote differentiatie binnen de land- en tuinbouw. "Laten we ophouden om dat als een zwakte te beschouwen. Het is juist onze sterkte. De land- en tuinbouw heeft laten zien zich steeds weer aan te kunnen passen", aldus Baecke.

LTO Nederland mist in het rapport de rol die multinationals hebben in de sturing van de voedselproductie en de land- en tuinbouw. "Het komt zijdelings aan de orde, maar mijn beeld is dat die grote internationale bedrijven meer sturen en macht hebben. Voeg daaraan toe een beperkt aantal inkopers voor de supermarkten en het plaatje is duidelijk: boeren en tuinders trekken vaak aan het kortste eind. Dit gegeven is door het PBL wat onderbelicht", vindt Baecke. "Dat brengt mij bij de vraag of er een sturingsmodel denkbaar is dat de positie van de boer en tuinder in de keten versterkt, de maatschappelijke doelen realiseert, het milieu en biodiversiteit niet verder belast en ook de klimaatdoelen haalt, zonder ook fundamenteel na te denken over de rol die de multinationals hebben in de sturing van de landbouw. Dat wordt de grote uitdaging als we gaan samenwerken in een breed landbouwakkoord."

bron: LTO Nederland

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018