Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Arjan Freriks, Hagranop

Droogte geeft minder opbrengst vroege wortelen

Tholen – De oogst van de vroege wortelen (B-peen) in Limburg is ongeveer drie weken bezig. De huidige weersomstandigheden zorgen voor veel extra werk. "De telers zijn volop aan het beregenen om de wortelen zo goed mogelijk te laten groeien. Je kunt echter niet overal tegelijk zijn. In vergelijkingen met vorige jaren zijn de opbrengsten daarom lager dan dat we gewend zijn. Er komen gemiddeld minder netto tonnen van de hectares. De verwachting is dat we daarom ook eerder klaar zijn met oogsten", vertelt Arjan Freriks van Hagranop.Ook in andere delen wordt de droogte gevoeld. "Sinds een week zijn we gestart met biologische peen uit de Flevopolders. Ook daar zijn de wortelen minder hard gegroeid en we verwachten daar een niet al te hoge opbrengst. Er is vraag in de markt en er kan een nette prijs betaald worden, dan worden hectares vanzelf met lagere opbrengsten geoogst."

De vroege wortelen zijn bestemd voor de versmarkt en deze wordt niet verstoord door de droogte. "De markt is door de vraag en het geringe aanbod goed in evenwicht en de prijzen zijn ook gewoon goed. Deze week liggen die voor gangbare wortelen rond de 30 cent per kilo, voor biologische wortelen rond de 47 cent per kilo. De weersvoorspellingen laten nog geen verandering zien. Daarom verwacht ik dat de prijzen voorlopig stabiel blijven."

 
Hagranop heeft eigen bedrijven in Belgie, Duitsland, Polen en Spanje en koopt/verkoopt door geheel Europa. Arjan: "Ook in die landen is het zeer droog. Het beeld van de primeur wortelen in Duitsland is vergelijkbaar met de Hollandse peen. Nergens top opbrengsten, maar tot op heden ook nog geen totale mislukkingen. Nergens zaait men grote oppervlakten wortelen zonder beregeningsvoorzieningen. Peen-teelt is een dure teelt, dan word het risico te groot wanneer beregenen niet mogelijk is. Maar dat de droogte resulteert in lagere opbrengsten en een positieve stemming en dat is goed."
 
Vooruitkijkend naar de wortelen voor de bewaring zijn er nog geen ramingen te doen. "De groeiperiode van deze wortelen vindt plaats in augustus, september en oktober. Over de invloed van het huidige droge weer kun je nu nog niet veel zeggen", besluit Arjan. "Laten we hopen dat er overal iets minder geproduceerd word, dat is tenslotte voor iedereen beter."

Voor meer informatie
Hagranop B.V.
Westermeerweg 17
8309 PZ Tollebeek
T: +31 (0) 527 – 276169
M: +31 (0) 6 211 668 27
F: +31 (0) 527 - 276179
E: arjan@hagranop.com
www.hagranop.com
 

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018