Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Italië: druivenseizoen anders dan anders

Het seizoen van de tafeldruiven is een beetje anders dan anders. "Het is steeds meer een worsteling, we bevinden ons in een fase waarin er weinig vraag is en in vergelijking met de afgelopen seizoenen is er weinig vraag en de prijzen
vallen tegen. De huidige druiven zijn meer dan goed wat betreft de kwaliteit. De late Victoria is altijd meer geschikt omdat deze in een een beschermde omgeving wordt geteeld." Dat zegt Lorenzo Bellassai van het Italiaanse Giovanni Bellassai Srl uit Mazzarrone. Het bedrijf gaat ook starten met het seizoen van de Red Globe en Red Magic en, in beperkte mate, met de pitloze druiven.

Victoria druiven van het merk Alice

De Victoria en Black Magic blijven tot augustusop de markt. "Dan is het de beurt aan de Italiaanse rassen, die uitstekend zijn. We zitten nu in het laatste deel van de rijping. Na de zware windschade in de wintermaanden hebben we het werk weer hervat en schijnt de zon weer", zegt Lorenzo.

Black Magic druiven van het merk Bellassai

Een van de factoren van de lage vraag naar druiven is het klimaat. "Afgelopen maandag 2 juli leek het een typische herfstdag, met langdurige regens en een temperatuur van 16 °C. Nu lijkt het erop dat de zomer zijn intrede heeft gedaan en de temperatuur loopt op naar 35-36 °C en het Brix-gehalte is ongeveer 16. Vanwege de lage vraag en het afwijkende aanbod zijn we nog niet begonnen met export naar overzeese gebieden. We exporteren naar een paar supermarkten in Polen, Frankrijk, België en Nederland en helaas is de vraag uit Duitsland sterk gedaald", gaat Lorenzo door.

Victoria druiven van het merk Giovanni Bellassai

Op de buitenlandse markt zijn er nog Egyptische druiven aanwezig die tegen spotprijzen worden verkocht en daarnaast is er de Chileense Red Globe die voor minder dan €1,- per kilo wordt verkocht. "Alle druiven die nu op de markt zijn, zijn gelijk en de consument lijkt weinig interesse te tonen in de herkomst van de druiven. Nu de Italiaanse en dus lokale druiven eraan komen, riskeert dit product een devaluatie hoewel het beslist verser is dan het product dat uit andere landen wordt geïmporteerd."

Een doos met bakjes van 10x500 gram Sugraone druiven

Ook de druiven uit Apulië zorgen ervoor dat de druk wordt opgebouwd. "In het zuiden begint het seizoen ongeveer 20 dagen eerder dan verwacht en dat is nog een andere factor waarom er zo weinig vraag is naar onze druiven. We hebben het over minstens 30% minder dan vorig seizoen. Daarbij moeten we rekening houden met het logistieke voordeel dat Apulië heeft ten opzichte van ons, wat zich vertaalt in 5 of 6 cent, hoewel onze druiven op dit moment beter zijn in termen van kwaliteit en smaak."

Sugraone druiven in een bakje van 500 gram

Op de Italiaanse markt is de situatie echter stabiel. "Op nationaal niveau is er een zekere rust en het kwaliteitsproduct vindt altijd zijn weg."

Contact:
Lorenzo Bellassai
Tel.: +39 339 8638049
Giovanni Bellassai Srl
Viale del Lavoro
95040 Mazzarrone (CT)
Email: lorenzobellassai@gmail.com
Web: www.giovannibellassai.it

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018