Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkije: Grote citrusoogst verwacht

"Exporteurs concurreren meer met elkaar dan met andere herkomstgebieden. Er is al sprake van een overproductie aan mandarijnen, als je het mij vraagt. Sommige telers zijn begonnen met het rooien van bomen die geen fruit van goede kwaliteit geven. We merken ook een verschuiving op wat betreft de rassen die geteeld worden. Hierdoor zullen er minder Satsuma's geteeld worden maar juist meer W. Murcott. De vraag naar dit ras neemt de laatste jaren toe," vertelt Mustafa Arslan van het Turkse bedrijf MDA Agriculture Products. 



Seizoen
Er worden dit jaar grotere volumes verwacht. "Ons citrusseizoen zal half september aanvangen met de vroege citroenrassen Mayer en Interdonato. Vervolgens gaat het seizoen, van half november tot eind juni, verder met de Lamas citroenen. We starten de eerste week van oktober met ons mandarijnenseizoen met de pluk van het ras Mihowase. Vanaf eind oktober plukken we Dobashi en in november wordt het ras Satsuma geplukt. In december breekt het seizoen van Nova aan en in januari start dat van de W. Murcott-rassen."



Er wordt rekening gehouden met een daling van 7% tot 8% van de grapefruit. "Al deze ramingen hangen uiteraard mede af van de weersomstandigheden waar we mee te maken zullen krijgen. We beginnen ons seizoen in de eerste week van oktober met Star Ruby, gevolgd door Rudyred, W. Marsh pitllos en Riored. Het seizoen loopt tot eind april."

Het sinaasappelseizoen loopt eveneens tot eind april. "Het begint in oktober met de Navelina's, waarna het seizoen verder gaat met de rassen Washington en Valencia."



Export
Mustafa legt uit dat Rusland over het algemeen de grootste importeur van vers citrus, fruit en groenten uit Turkije is. "De politieke situatie lijkt stabiel te zijn en we verwachten geen problemen met Rusland. De tweede grootste exportmarkt is Irak, gevolgd door Roemenië. Naast deze top drie exporteren we naar Duitsland, Oekraïne, Saoedi-Arabië, Wit Rusland, Polen, Nederland en ook in toenemende mate naar Bulgarije."



"De concurrentie van Spanje is sterk maar ook andere mandarijnenproducenten, zoals Kroatië en Griekenland hebben hun weerslag op onze markt. Turkije heeft wat logistieke voordelen wat betreft de export naar Rusland, Oekraïne, Irak en Roemenië. Deze landen zijn de grootste importeurs voor Rusland dus dat werkt in ons voordeel."



De citrusexporteur legt uit dat de grootste concurrentie echter tussen de Turkse exporteurs onderling is. "Aangezien we niet met coöperaties werken, kopen de meeste exporteurs hun fruit rechtstreeks in bij telers. Er zijn tussenpersonen die fruit afnemen bij telers en dit doorverkopen aan exporteurs. De grootste spelers binnen de sector zijn exporteurs die hun eigen productie hebben. Het is moeilijk om het beste fruit in te kopen want de beschikbaarheid en onderlinge concurrentie hebben tot gevolg dat het fruit tegen hoge prijzen gekocht moet worden. Het fruit wordt echter voordeliger verkocht aan importeurs omdat er geen marketing is. Dit is het grootste probleem waar de Turkse citrussector mee worstelt momenteel, meer nog dan met de concurrentie van andere landen."


Voor meer informatie:
Mustafa Arslan
MDA Agriculture Products
Turkey
T: +90 324 358 11 51
E: mustafa@mda-agro.com
www.mda-agro.com
Publicatiedatum: