Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecuador: Meer aanbod dan vraag bij ananas

"Elk jaar zijn de zomermaanden een probleem voor ananastelers. Er is in Europa veel concurrentie van lokaal zomerfruit, zoals steenfruit, dat slechts tijdelijk verkrijgbaar is in Europa. Het is logisch dat consumenten dit liever hebben, maar dit maakt het wel moeilijker voor exporteurs van tropisch fruit zoals ananas en bananen, van Latijns-Amerika naar Europa," zegt Pedro Francisco de commercieel directeur van het Ecuadoriaanse bedrijf SSMO FRUIT.



De Ecuadoriaanse ananasmarkt is tamelijk klein in vergelijking met die van Costa Rica, hun grootste concurrent. Pedro: "De totale ananasteelt van Ecuador is ongeveer 6000 hectare, waarvan 800 hectaren van ons bedrijf zijn. We begonnen 10 jaar geleden met een kleine plantage. We zijn jaar na jaar gegroeid en we verwachten dat we volgend jaar een plantage van 1000 hectaren hebben. Onze klanten bevinden zich overal ter wereld, van Nieuw-Zeeland, Chili, de VS tot aan Europa. Daar ligt tegenwoordig onze focus op."

SSMO FRUIT is GlobalGAP gecertificeerd en verwacht wordt dat het binnen een maand de Rainforest Alliance heeft.



Aanbod en lage prijzen
"De natuurlijke bloei begint in april, wat geleid heeft tot een grote hoeveelheid ananassen die vanuit alle Amerikaanse teeltgebieden geëxporteerd worden. Normaliter zou dit eind mei/begin juni voorbij zijn. Dit zou leiden tot minder aanbod van fruit op de markt," legt Pedro uit.

De Europese vraag is momenteel erg laag. Bovendien zijn de volumes dit jaar erg groot wat leidt tot erg lage prijzen. "Dit is het probleem in de ananasbranche momenteel. Ik denk dat prijzen vanaf begin augustus zullen verbeteren en we hopen langzaamaan het normale prijsniveau weer te bereiken. We zijn gewend aan de moeilijke zomerweken, maar vorig jaar bereikten de prijzen gedurende het hele jaar hun normale niveau niet meer. Telers zijn bang dat dit ook dit jaar weer het geval zal zijn en dat dit een patroon in de vraag en het aanbod van ons fruit zal worden."

Toename teelt wereldwijd
Pedro deelt ook zijn zorgen rond de wereldwijde groei in de teelt van zijn product. "We begrijpen dat Costa Rica een stop heeft om de teelt uit te breiden door milieu gerelateerde redenen. De vraag is hoe de regering dit allemaal bij kan houden. Daarentegen breiden andere landen de ananasteelt uit. De algehele vraag groeit, maar niet in hetzelfde tempo."

"Landen als Panama, Colombia en Ecuador waren gewend om naar de Zuid- en Noord-Amerikaanse markten te exporteren. Maar de vraag is gedaald," zegt Pedro. Hij denkt dat het tijd is om nieuwe markten aan te boren, het hele aanbod te verdelen en minder risico te lopen door op één markt te focussen.

De expertise van SSMO FRUIT is het verladen van ananassen over zee. De capaciteit ligt op 25 containers per week. "We hebben het grootste verpakkingsstation in heel Ecuador, met koelcellen waarin 15 containers passen. Onze sterke relaties met logistieke bedrijven geeft ons het voordeel om met concurrerende prijzen te kunnen handelen."


Herkomst Ecuador
Volgens Pedro zijn de Ecuadoriaanse ananassen minder bekend dat die uit Costa Rica door het volume, de tijd dat ze op de markt zijn en de promotie vanuit regeringswegen. "Consumenten hebben misschien liever de ananassen uit Costa Rica omdat ze daar vandaan komen, maar de kwaliteit van de Ecuadoriaanse ananas is superieur. We hebben voor de teelt een heerlijk klimaat in Ecuador en dat helpt om wereldwijd de beste ananassen te leveren. Er is slechts een kleine streek in Ecuador waar deze voor ananas gunstige omstandigheden heersen, daarom is de productie niet zo groot, maar de kwaliteit is verbazingwekkend!"

Voor meer informatie:
Pedro Francisco - Commercial Director
SSMO COMX S.C.C.
T: +351 961 199 090
E: Pedro@ssmofruit.com
www.ssmofruit.com
Publicatiedatum: