Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Tom Vande Capelle, Alegriafruit

“Weinig Zuid-Europese vraag naar Belgische tomaten”

Tholen – "Door het slechte weer en lokale productie is de Zuid-Europese vraag naar Belgische tomaten laag. In Portugal en Italië is het weer niet zo best en daarom is het momenteel vrij rustig", vertelt Tom Vande Capelle van Alegriafruit. "Toch verwachten we dat de vraag naar tomaten uit het Zuiden binnenkort weer zal aantrekken wanneer het weer daar warmer wordt. We zien elk jaar dat ze in bepaalde periodes eigen productie hebben, maar dat is vaak kortstondig. Als deze producties wegvallen, trekt de vraag naar Belgisch product weer goed aan."Specialties
De belangrijkste afzetmarkten van Alegriafruit zijn Italië, Spanje en Portugal. "De meest populaire producten zijn Coeur de Boeuf en San Marzano tomaten, maar ook trostomaten en vooral specialties", aldus Tom. Over de prijs van de tomaten is de handelaar wel tevreden. "Het is op dit moment een goede periode voor de teler de prijzen liggen aan de hoge kant door het beperkte aanbod. Dinsdagmorgen lagen de prijzen op de veilingklok voor Coeur de Boeuf tomaten rond de €1,20 per kilo."

Droogte
Van de droogte hebben de tomaten in de kas niet zoveel last. "De groente heeft juist last van de warmte. Kassen hebben genoeg water in reserve om droge periodes zoals deze door te komen. Het is voor hun juist de warmte die parten kan spelen. Toch is de kwaliteit van de tomaten op dit moment goed en hebben we geen problemen. We zien vaker dat richting het eind van het seizoen er wat kwaliteitsproblemen komen. De zetting die nu wordt gemaakt met het warme weer kan weleens voor kwaliteitsproblemen zorgen", vertelt Tom.

Het bedrijf exporteert naast tomaten ook witlof, diverse kolen, paprika en conference peren. "Door het warme weer staat de vraag naar witlof op een laag pitje. We verwachten dat de vraag rond september/oktober weer op gang komt. Naast witlof valt de vraag van aardbeien ook wat tegen. De aardbeien zijn de afgelopen periode erg duur geweest, maar die prijzen zijn weer aan het zakken dus de vraag zal dan ook wel weer gaan stijgen", besluit Tom.

Voor meer informatie:
Tom Vande Capelle
Gabriël Ghita
Alegriafruit
Oostnieuwkerksesteenweg 101
8800 Roeselare - België
www.alegriafruit.be

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018